ua en ru

Глава Мінсоцполітики назвав середній розмір пенсії в Україні

Глава Мінсоцполітики назвав середній розмір пенсії в Україні Фото: міністр соціальної політики Андрій Рева

Середній розмір пенсії станом на 1 травня 2016 року складає 1900 гривень

Середній розмір пенсії станом на 1 травня 2016 року складає 1900 гривень. Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева, повідомляє прес-служба відомства.

Він також повідомив, що Пенсійний фонд має проблеми, його дефіцит, порівняно з минулим роком, виріс на 65 млрд грн, у цьому році він складає 145 млрд грн. Своїми власними коштами ПФ забезпечений на 112 млрд грн.


"Так, ми маємо певні проблеми, але це не означає, що пенсії не виплачуватимуться. Завдання Уряду заключається в тому, щоб забезпечити стабільну виплату пенсій і це буде робитись. Однак нам потрібно дивитись у майбутнє. А наразі проблема в тому, що пенсії наших громадян дуже маленькі. Середній розмір на 01.05.2016 року складає 1900 гривень. Це дуже мало, тому, якщо ми хочемо, щоб пенсії збільшувалися, потрібно вирішувати проблему дефіциту Пенсійного фонду", - сказав він.

Як зазначив Рева, однією з основних причин такого стану ПФ є те, що не всі із офіційно працюючих, а це - 16 млн чол. з 26 млн працездатного населення, сплачують єдиний соціальний внесок (ЄСВ) - таких близько 10 мільйонів чоловік.

"І це створює проблему. Адже, якщо ми говоримо про солідарну систему, то повинні розуміти, що людина не лише повинна мати право на стаж для того, щоб претендувати на пенсію в майбутньому, але її обов’язком є турбота про нинішніх пенсіонерів. У цьому полягає принцип солідарної системи. Сьогодні ми відраховуємо кошти для виплати пенсій тим, хто перебуває на заслуженому відпочинку, а завтра це робитимуть ті, хто прийде нам на зміну", - зазначив він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що президент України Петро Порошенко у ході засідання Нацради реформ пообіцяв збільшення соціальних стандартів тільки після початку економічного зростання.