ua en ru

Глава Міненерго України допускає розірвання контракту з РФ на постачання електроенергії

Глава Міненерго України допускає розірвання контракту з РФ на постачання електроенергії

Міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин допускає розірвання контракту, укладеного наприкінці 2014 р. між ДП "Укрінтеренерго" і російською компанією "Інтер РАО" на постачання в Україну електроенергії з Росії. Про це Демчишин заявив РБК-Україна.

"Контракт підписувало "Укрінтеренерго". Там є певні труднощі, але в принципі... Якщо нам не вигідна ціна, то ми за нею не купуємо, от і все... Україна може відмовитися. Ми узгоджуємо графік поставки (електроенергії з Росії в Україну, - ред.). Ці поставки повинні підтверджуватися кожен місяць, кожен день, на два дні вперед. Тому враховуючи, що ми узгоджуємо всі ці графіки, у нас є можливість впливати на ситуацію. А якщо ціна змінюється, то ми просто перестаємо постачати", - зазначив Демчишин.

За його словами, зараз ціна електроенергії з Росії для України "нижче на кілька копійок від тієї, яку ми чекали".

"Ціна визначається за складною формулою, згідно з російським ринком, тому що ми купуємо на російському ринку і там є багато моментів... Ціна дворівнева: плата за потужність та плату за електроенергію, і в принципі потужність є досить дорогою", - розповів міністр.

Що ж стосується штрафних санкцій з боку Росії на адресу України у разі обмеження поставок останньої електроенергії в Крим, то, за словами міністра, вони навряд чи можуть бути застосовані.

"Там немає можливості ці штрафні санкції застосувати, тому що я ж кажу: ми узгоджуємо графік", - підкреслив міністр.

Якщо ж графік поставок електроенергії в Україну буде узгоджений, але Росія не буде його дотримуватися, то, за словами Демчишина, Україна розірве договір.

"Якщо така ситуація буде, ми розірвемо договір", - зазначив міністр.

Він також повідомив, що надав учора прем'єр-міністру України Арсенію Яценюку пояснення за зазначеним контрактом.

"Там (в контракті, - ред.) немає економічно невигідних умов... Я це все Яценюку вже пояснив. Я написав листа. Він попросив до 12 годин це зробити (19 січня, - ред), я відправив лист", - розповів міністр.

Нагадаємо, наприкінці грудня 2014 р. "Інтер РАО" і "Укрінтеренерго" підписали контракт на експорт електроенергії з ЄЕС Росії в об'єднану енергетичну систему (ОЕС) України. Річний контракт набрав чинності з 30 грудня 2014 р. і передбачає рівномірний графік поставок об'ємом до 1500 МВт. Крім того, паралельно дочірня структура "Інтер РАО" - Центр здійснення розрахунків (ЦЗР) і "Укрінтеренерго" уклали другу угоду, що передбачає енергопостачання Криму.

17 січня 2015 р. Яценюк направив міністру енергетики та вугільної промисловості України Володимиру Демчишину доручення з вимогою пояснити низку пунктів у підписаних ДП "Укрінтеренерго" і російським "Інтер РАО" контрактів щодо поставок електроенергії.

Згідно з листом, прем'єр вимагав пояснити, чому українська сторона погодилася на прямі постачання Росією електрики на територію проведення АТО і взяла на себе зобов'язання оплачувати ці поставки. Також потрібно пояснити, чому в укладеному контракті передбачена фіксована ціна електрики для Криму, в той час як Росія отримала право в односторонньому порядку збільшувати ціну електрики для України.

Як йдеться в листі, ціна електрики для Криму, згідно з новим контрактам, на 15% нижче діючої. У разі обмежень Україною поставок електрики в Криму Росія має право накласти на Київ штрафні санкції у розмірі 20% від вартості поставленого електрики.

Крім того, Яценюк просить роз'яснити, чому в контракті Крим позначений як "Кримський федеральний округ Російської Федерації", оскільки це можна розцінювати як визнання Україною російської приналежності півострова.