ua en ru

Голова Луганської ОДА просить Гройсмана втрутитися в ситуацію навколо Попаснянського ВРЗ

Голова Луганської ОДА просить Гройсмана втрутитися в ситуацію навколо Попаснянського ВРЗ Фото: Попаснянський вагоноремонтний завод (popasn-gorsovet.gov.ua)

Гарбуз звернувся до Гройсмана

Голова Луганської обласної державної адміністрації (ОДА) Юрій Гарбуз звернувся до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням негайно втрутитися в критичну ситуацію, що склалася навколо бюджетоутворюючого для Попасної держпідприємства "Попаснянський вагоноремонтний завод". Про це йдеться у відповідному зверненні Гарбуза до прем'єра.

Зокрема, Гарбуз поінформував прем'єра про "неаргументировану відмову" керівництва ПАТ "Укрзалізниця" продовжити договір оренди виробничих площ вагоноремонтного заводу, що, за його словами, може призвести до зупинки стратегічного для регіону підприємства.

"Між Регіональним відділенням ФДМУ в Луганській області та ТДВ "Попаснянський вагоноремонтний завод" укладено договір від 11.12.2007 р. № 003016/09 про оренду цілісного майнового комплексу ДП "Попаснянський вагоноремонтний завод", термін дії якого закінчується 10.12.2017 р. За період оренди підприємством сплачено податки до бюджетів усіх рівнів на суму 291,5 млн грн, орендна плата вносилася своєчасно і в повному обсязі. Заборгованість з податків, зборів і заробітної плати відсутня", – заявив Гарбуз.

Він зазначив, що вагоноремонтний завод є одним з найбільших діючих підприємств у прифронтовій зоні, на якому працює більше 1000 чоловік.

"У серпні 2017 року підприємство звернулося до Фонду держмайна, Міністерства інфраструктури та ПАТ "Укрзалізниця" з пропозицією про продовження термінів оренди. ПАТ "Укрзалізниця" відмовило в пролонгації договору. Звертаємо увагу, що зупинка заводу загрожує безробіттям і різким скороченням надходжень до бюджету, що негативно вплине на соціальну ситуацію в місті і погіршить економічні показники розвитку області", – заявив голова ОДА.

З метою недопущення дестабілізації ситуації в регіоні, де проводиться антитерористична операція, Гарбуз закликав прем'єра доручити Міністерству інфраструктури спільно з ПАТ "Укрзалізниця" продовжити договір оренди.

Варто зазначити, що на захист підприємства стали і депутати міської ради Попасної. 16 листопада 2017 року в ході чергового пленарного засідання депутатський корпус має намір звернутися до міністра інфраструктури України Володимира Омеляна та виконуючого обов'язки голови правління ПАТ "Укрзалізниця" Євгена Кравцова з вимогою не перешкоджати роботі компанії, що успішно розвивається.

"Сьогодні на підприємстві працюють 1000 чоловік, є можливість створення додаткових 500 робочих місць, що в значній мірі знизить соціальну напруженість у зв'язку з існуючою у місті проблемою безробіття. У разі непідписання договору жителі міста можуть залишитися без роботи, а їхні сім'ї наблизяться до межі бідності", – йдеться в офіційній заяві Попаснянської міської ради.

Як відомо, 8 вересня 2017 року ПАТ "Укрзалізниця" повідомила керівництво ВРЗ про відмову в продовженні договору оренди майнового комплексу державного підприємства. Причину ж такого резонансного для трудового колективу рішення не повідомило. На даний момент завод знаходиться в стадії стратегічного розвитку: модернізує виробничі потужності, укладає нові договори про партнерство, приймає активну участь в житті міста.

За 10 років оренди в розвиток підприємства вкладено понад 133,3 млн грн інвестицій. Зокрема, придбано і взято в оренду дороге сучасне обладнання, так як основні фонди держпідприємства застаріли і не придатні для подальшої виробничої експлуатації.