ua en ru

Глава ізраїльської військової розвідки назвав повалення Башара Асада питанням часу

Глава ізраїльської військової розвідки генерал-майор Авів Кохаві виступив перед депутатами кнесету (парламенту Ізраїлю) і поділився побоюваннями, пов'язаними з поваленням сирійського режиму, яке, за його словами, є лише питанням часу, повідомляють ізраїльські інтернет-ЗМІ.

За словами Кохаві, режим Президента Сирії Башара Асада здатний протриматися при владі від двох місяців до двох років, проте надалі він не зможе стримувати громадянський спротив. При такому розвитку подій регіон Голанських висот може стати аналогом Синайського півострова в Єгипті, тобто майданчиком для антиізраїльських терористичних операцій багато в чому за рахунок зростання числа джихадистів в Сирії. У цьому ключі глава розвідки, звертаючись до парламенту, закликав зайнятися розробкою плану на випадок падіння сирійського режиму, оскільки Іран і рух "Хізбалла" вже активно працюють над подібними планами.

Кохаві продемонстрував депутатам Кнесету супутникові фотографії сирійської артилерії, які безладно обстрілюють населені мирними жителями міста. На думку Кохаві подібна жорстокість свідчить про розпач сирійських військових, викликаного неспроможністю знайти ефективний спосіб придушення заворушень.

Також Кохаві зазначив, що зіткнення між опозицією і урядовими військами з кожним днем ​​набувають все більш драматичного характеру, забираючи життя від 500 до 700 осіб щодня, що вказує на "іракізацію" конфлікту. При цьому, на думку Кохаві, вірогідність війни між Ізраїлем і Сирією вкрай низька, оскільки Басад перекинув велику частину військ з Голанських висот до Дамаску. У зв'язку з цим однією з претензій опозиції до правлячого режиму є використання армії не для повернення суверенітету Сирії над висотами, а для знищення власного населення.

Голанські висоти - спірна територія на Близькому Сході, в даний час знаходиться під контролем Ізраїлю, а до 1967 року була частиною сирійської провінції Кунейтра. Висоти були захоплені Ізраїлем у ході Шестиденної війни і визнані Кнесетом ізраїльською територією, однак Сирія досі оскаржує їх суверенітет.

У Сирії з березня 2011 р. триває протистояння влади і опозиції. Сирійська опозиція вимагає відставки Президента країни Башара Асада, звинувачуючи урядові сили в масових звірствах по відношенню до мирного населення. Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел в країні орудують "банди озброєних терористів". Раніше Міжнародний комітет Червоного Хреста заявив, що кваліфікує конфлікт в Сирії як громадянську війну.