ua en ru

Глава Держархбудінспекції прокоментував обвал будинку у Києві

Глава Держархбудінспекції прокоментував обвал будинку у Києві Фото: обвал будинку у Києві

Глава Держархбудінспекції вважає ліберальну дозвільну систему в будівництві причиною обвалу будинку у Києві

Глава Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев вважає ліберальну дозвільну систему в будівництві однією з причин обвалу будинку у Києві. Про це йдеться у повідомленні прес-служби відомства.

"Вже упродовж приблизно п'яти років у країні діє ліберальна дозвільна система в будівництві. Щоб спростити життя забудовникам, їм дозволили на будівництва І-ІІІ категорій подавати декларації замість отримання дозволів. Відмінність цих двох типів документів у тому, що в першому випадку дані про проект будівельних робіт, містобудівні умови й обмеження забудови, права власності або оренди на землю лише вносять до декларації, а у другому - для одержання дозволу їх надають фізично у формі пакета документів. Законодавство зобов'язує Держархбудінспекції вірити декларації замовника й перевіряти лише правильність заповнення граф у документі", - пояснив він.

Як зазначив Кудрявцев, це створило лазівки для несумлінних забудовників, які намагаються занизити категорію складності будівництва, щоб подати декларацію замість отримання дозволу.

"Категорійність будівництва - ключовий пріоритет для безпеки громадян. Тому серед експертів уже лунають заклики відмовитися від трирівневої дозвільної системи (повідомлення - декларація - дозвіл), прибравши середню ланку. Тобто для будівництва об'єктів І-ІІ категорій громадяни будуть подавати максимально спрощені повідомлення, інші забудовники - перелік документів для оформлення дозволів. Це дійсно істотно може зв'язати руки будівельним махінаторам і гарантувати міцність і безпеку новобудов", - пояснив він.

Окрім цього, глава відомства також відзначив ще одну "болючу" точку будівельної галузі - механізм перевірок із боку Держархбудінспекції, в результаті яких підприємці обурені перевірками, а громадяни незадоволені, що інспекція, подібно до швидкої допомоги або міліції, не може оперативно зупинити незаконне будівництво.

"Внаслідок такого порядку проведення перевірок цілком можлива ситуація, коли в центрі столиці несанкціоновано перебудовують споруду, а органи контролю місцевої або державної влади не можуть втрутитися цю в ситуацію - бо порушено баланс прав забудовника та інспектора. Інспектор ДАБІ не має права самостійно ініціювати позапланову перевірку. Для цього потрібне звернення громадян або вимога правоохоронних органів. Крім того, перевірити об'єкт можна лише у присутності замовника будівництва, інакше таку перевірку легко оскаржать у суді", - зазначив він.

Нагадаємо, 25 лютого о 15:58 у Шевченківському районі м. Києва, у відселеному п'ятиповерховому будинку під час розбирання внутрішньої стіни сталося обвалення перекриттів з п'ятого по перший поверх.