ua en ru

Голова ФРС заявила про можливе швидке підвищення базової ставки

Голова ФРС заявила про можливе швидке підвищення базової ставки Фото: голова ФРС Джанет Йеллен збирається залишатися на своїй посаді до кінця терміну

Федеральний комітет з операцій на відкритому ринку ФРС дійшов висновку, що передумови для підвищення ставки зміцнилися

Підвищення базової ставки Федеральної резервної системи (ФРС) "може стати прийнятним відносно скоро" у разі надходження сприятливих макроекономічних даних. Про це заявила голова ФРС США Джанет Йеллен, виступаючи перед Об'єднаним економічним комітетом конгресу США, передає Bloomberg.

Як зазначає видання, це перший коментар голови ФРС щодо можливої зміни ставки після перемоги Дональда Трампа на виборах президента США.

Йеллен повідомила, що на минулій зустрічі Федеральний комітет з операцій на відкритому ринку ФРС (FOMC) дійшов висновку, що передумови для підвищення ставки зміцнилися.

Вона також уточнила, що має намір залишатися на своїй посаді до кінця терміну у 2018 році.

За підсумками останнього засідання FOMC Йеллен заявила, що зростання кількості робочих місць було значним, проте інфляція продовжує залишатися нижче цільового рівня в 2%.

Зараз базова ставка ФРС становить 0,25-0,5%.

Наступне засідання FOMC, який приймає рішення про зміну ставки, відбудеться 13-14 грудня.

Відзначимо, що відразу після обрання Трампа президентом США ринки вирішили, що вірогідність підвищення ставки вже в грудні знизилася.

На наступний день після виборів ця ймовірність (на основі даних за індексними свопами овернайт, OIS) знизилася з 82 до 50%.

Повідомляється, що під час передвиборної кампанії Трамп критикував голову ФРС, але протягом кількох днів віра ринків у підвищення ставки відновилася - виходячи з ф'ючерсних контрактів ймовірність підвищення ставки на 0,25 п.п. оцінюється більш як в 90%.

Нагадаємо, юань оновив мінімум з 2008 року на тлі зростання долара після перемоги Дональда Трампа на виборах президента США.