ua en ru

Юнкер виступив за послаблення напруженості у відносинах з Росією

Юнкер виступив за послаблення напруженості у відносинах з Росією Фото: Жан-Клод Юнкер

Жан-Клод Юнкер вважає, що налагодження відносин з РФ є "непривабливим, але необхідним"

Глава Європейської комісії (ЄК) Жан-Клод Юнкер висловився за послаблення напруженості у відносинах з Російською Федерацією. Про це голова ЄК заявив у німецькому місті Пассау 8 жовтня, передає Reuters.

"Ми маємо прагнути до встановлення корисних відносин з Росією. Це не дуже привабливо, але це необхідно зробити. Далі так не можна", - зазначив Юнкер.

На думку глави Єврокомісії, відновити повну згоду у відносинах з РФ не вийде, проте необхідно розробити якусь розсудливу основу для подальшого обговорення.

Водночас Юнкер розкритикував позицію Президента США Барака Обами, який назвав Росію "регіональною силою". "Росію потрібно сприймати належним чином", - заявив глава ЄК. На його думку, в Білому домі не можуть "диктувати" Євросоюзу, як йому варто ставитися до РФ. Також Юнкер додав, що росіяни - "гордий народ", який грає "певну роль". "Не варто їх (росіян, - ред.) списувати з рахунків, оскільки вони швидко можуть знову нагадати про себе", - підкреслив глава ЄК.

На думку Юнкера, сама РФ повинна "масштабно" змінюватися. "Так поводитися, як вона (Росія. - ред.) поводила себе у Криму та на Східній Україні, не можна", - резюмував голова Єврокомісії.

Нагадаємо, раніше Юнкер нагадав РФ, що "кордони у Європі є недоторканними". При цьому глава ЄК побоюється повторення сирійського сценарію в Україні.