ua en ru

Голова Єврокомісії закликав створити армію ЄС

Голова Єврокомісії закликав створити армію ЄС Жан-Клод Юнкер

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер закликав до створення загальноєвропейської армії для протидії Росії. Про це повідомляє видання Welt am Sonntag.

За словами політика, з такою армією ЄС зможе відреагувати на загрозу країнам-членам Євросоюзу та сусідніх держав. Він додав, що таким чином Європа дасть Росії зрозуміти, що "ми серйозно ставимося до відстоювання цінностей Європейського союзу".

На користь цієї ідеї висловився також голова комітету у закордонних справах бундестагу Норберт Реттген (ХДС). Він зазначив, що європейські країни витрачають величезні суми на утримання національних армій, однак військові можливості країн-членів ЄС залишаються ще недостатніми порівняно з Росією.

Раніше міністр оборони Німеччини Урсула фон справ Ляйєн заявила, що передача національного суверенітету Брюсселю у військових питаннях цілком доцільна і в осяжному майбутньому ЄС потребуватиме власної армії. "Загальноєвропейські збройні сили дозволять зміцнити європейську політику у сфері безпеки в світлі криз, подібних до українського", - заявила вона.

Разом з тим глава німецького військового відомства підкреслила, що реалізація такого проекту потребує часу і швидко його не здійснити.

На початку лютого міністри оборони країн НАТО схвалили ідею про розширення сил швидкого реагування до 30 тис. чоловік, тоді як до прийняття рішення про їх чисельність становила 13 тис. військовослужбовців. За словами генсека альянсу Йенса Столтенберга, будуть створені командні центри сил реагування НАТО у Східній Європі. Мова йде про Латвії, Литві, Естонії, Польщі, Румунії і Болгарії. Учасники зустрічі також домовилися про створення передової групи сил швидкого реагування НАТО, яка налічуватиме до 5 тис. військовослужбовців сухопутних військ за підтримки ВПС, ВМС та військ спеціального призначення.

Як повідомлялося, в НАТО сумніваються, що українська армія зможе зупинити агресію РФ на Донбасі.

Нагадаємо, віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс звинуватив Москву в силовий перекроювання карти Європи.