ua en ru

Глава ЄС Ромпей вважає, що короткострокова вигода і тиск ззовні не повинні зупинити євроінтеграцію України

Президент Європейського Союзу Херман ван Ромпей вважає, що короткострокова вигода і тиск ззовні не повинні зупинити євроінтеграцію України. Про це він заявив під час свого сьогоднішнього виступу в Брюсселі (Бельгія) на саміті ЄС.

"Ми поважаємо рішення уряду України, прийняте в кінці листопада, не підписувати (УА з ЄС) і шкодуємо з цього приводу. Але майбутнє наших відносин у довгостроковій перспективі. Ми не можемо дозволити, щоб це було порушенео короткостроковими розрахунками, шляхом тиску ззовні. Це має бути вільний вибір", - заявив ван Ромпей.

За його словами, лідери ЄС дуже стурбовані ситуацією, яка склалася останнім часом в Україні, і пильно стежать за подіями.

"Сьогодні всі ми підтвердили наше повідомлення про потужну підтримку... Від імені й за дорученням всього ЄС, я можу сказати, що наша пропозиція, пропозиція політичної асоціації та тісних торговельних зв'язків, все ще "на столі". Ми готові підписати, як тільки країна буде готова", - додав Президент ЄС.

Ван Ромпей упевнений, що майбутнє України пов'язане з Європою.

"Можна спробувати уповільнити його, заблокувати його, але врешті-решт ніхто не може цьому запобігти. Географічно та історично завжди будуть особливі відносини з Росією, звичайно, ми визнаємо це. Ми дали чітко зрозуміти, що угоди ЄС з країнами-партнерами в регіоні не зашкодять Росії. Навпаки, вона також матиме з цього користь", - додав він.