ua en ru

Глава Danske Bank пішов у відставку після скандалу з відмиванням 234 млрд доларів

Глава Danske Bank пішов у відставку після скандалу з відмиванням 234 млрд доларів Фото: Томас Борген (danskebank.com)

Скандал струсонув Данію, яка асоціюється з найнижчим рівнем корупції

Головний виконавчий директор Danske Bank Томас Борген пішов у відставку через підозри у відмиванні 234 млн доларів через невеликий філіал банку в Естонії. Про це повідомляє пресс-служба банку.

«Очевидно, що Danske Bank не виконав свої обов'язки в тому, що стосується ймовірного відмивання грошей в Естонії. Я глибоко жалкую про це. Хоча розслідування зовнішнього правового бюро дійшло висновку, що я виконував свої юридичні обов'язки, я впевнений, що для всіх сторін, буде краще, якщо я подам у відставку», - йдеться в заяві Боргена.

Як відзначає Bloomberg, скандал з відмиванням грошей потряс Данію, країну, яка асоціюється одним з найнижчих рівнів корупції в світі і високим рівнем прозорості. Претензії до Danske Bank досі полягали в тому, що через його естонську філію відмили 9,1 млрд доларів в період між 2007 і 2015 роками, причому незаконні кошти в основному надходили з Росії. Офіційні розслідування тривають в Данії та Естонії, а в серпні датські ЗМІ повідомили, що влада США також зацікавилася цією справою.

Danske Bank заявив, що не може надати точну цифру, скільки брудних грошей могли відмити, але загальна сума транзакцій 234 млрд євро через естонську філію викликає серйозні питання, наскільки серйозним був контроль за можливим відмиванням грошей.

В естонському підрозділі в період з 2007 по 2015 рік було зареєстровано 15 тис. рахунків, з яких, за даними Danske, приблизно 6,2 тис. мають «показники самого високого ризику». Банк заявив, що відомості майже про всіх цих клієнтів надані владі.

Danske Bank також повідомив, що відмовляється від 200 млн євро прибутку від сумнівних угод, проведених в естонському філії.

Нагадаємо, відповідно до звіту Ради Європи, в Україні зберігаються значні ризики відмивання грошей.