ua en ru

Голова британської розвідки закликає ЄС об'єднати зусилля проти ІДІЛ і Росії

Голова британської розвідки закликає ЄС об'єднати зусилля проти ІДІЛ і Росії Фото: офіс британської розвідки (mi5.gov.uk)

Ендрю Паркер звинувачує Росію в "грубих порушеннях міжнародних правил"

Глава британського розвідувального агентства (MI5) Ендрю Паркер виступає за тісну співпрацю Великої Британії та Євросоюзу у сфері безпеки після Brexit. Про це йдеться у промові, яку він має виголосити 14 травня, передає Reuters.

Паркер вважає таку співпрацю необхідною, щоб протистояти нападам бойовиків "Ісламської держави" (ІДІЛ) і "шкідливим спробам Росії підірвати західні демократії".

"У сьогоднішньому ненадійному світі ми більше, ніж будь-коли, потребуємо спільних зусиль", - йдеться в тексті документа.

Крім того, у своїй промові глава MI5 називає Росію ворожою державою, військові і розвідувальні служби якої намагалися здійснити "агресивні і згубні дії".

Паркер також звинувачує РФ в "грубих порушеннях міжнародних правил" і заявляє, що такі дії, як отруєння в Солсбері колишнього шпигуна Сергія Скрипаля і його дочки, можуть перетворити Росію на "ізольовану парію".

Він зазначає, що Росія розгорнула безпрецедентний рівень дезінформації і Захід "має пролити світло крізь туман брехні, напівправди і заплутування, які виливаються з російської пропагандистської машини".

Нагадаємо, раніше офіційний Вашингтон прямо звинуватив Росію в хімічній атаці в британському Солсбері, підкресливши, що тільки у Кремля була мотивація, відповідні ресурси, а також досвід замовних вбивств у такий спосіб.