ua en ru

Глава "Аль-Кайєди" звинуватив США і християн-коптів у поваленніПрезидента Єгипту Мурсі

Лідер ісламістської терористичної організації "Аль-Каїда" Айман аз-Завахірі звинуватив США в поваленні Президента Єгипту, прихильника ісламізації країни Мохаммеда Мурсі.

Лідер ісламістської терористичної організації "Аль-Каїда" Айман аз-Завахірі (на фото) звинуватив США в поваленні Президента Єгипту, прихильника ісламізації країни Мохаммеда Мурсі, передає Sky News.

За словами аз-Завахірі, уряд Мурсі був повалений силами "хрестоносців, атеїстів і американізованої армії" на гроші країн Перської затоки. Крім того, лідер "Аль-Каїди" звинуватив у підтримці перевороту коптську християнську громаду Єгипту.

"Хрестоносці (єгипетські християни-копти), антиклерикалисти і проамериканська армія Єгипту купилися на гроші арабських монархій і США, які планували повалити уряд Мурсі", - сказав лідер "Аль-Каїди".

Крім того, аз-Завахірі закликав єгиптян - прихильників ісламістського руху "Брати-мусульмани" відмовитися від демократичних цінностей і боротися за створення ісламської держави, керованого законами шаріату. Як повідомляє Reuters з посиланням на 15-хвилинне аудіозвернення аз-Завахірі, поширене на ісламістських інтернет-форумах, ватажок "Аль-Каїди" заявив, що "справжня законність досягається не виборами і демократією, а законами шаріату".

Зазначимо, що ця заява стала першим коментарем лідера найбільшої ісламістської терористичної організації світу з приводу відсторонення від влади в Єгипті колишнього великого функціонера "Братів-мусульман".

Мурсі був повалений вищим військовим командуванням Єгипту 3 липня, тимчасовим главою держави став голова Конституційного суду Адлі Мансур. Його прихильники-ісламісти з руху "Брати-мусульмани" назвали те, що трапилося, військовим переворотом і почали проводити акції протесту в Каїрі, які, як правило, закінчуються сутичками з поліцією. Найбільше зіткнення сталося 27 липня, коли загинуло до 120 прихильників колишнього Президента.

Читайте також: Уряд Єгипту доручив поліції розігнати табір прихильників Мурсі

Спочатку влада погрожувала розігнати протестувальників з місця їх основного скупчення у мечеті Рабаа аль-Адавія. Однак тепер нова влада країни налаштована на політичне врегулювання конфлікту з ісламістами. Уряд Єгипту віддав розпорядження поліції протягом 48 годин блокувати табори прихильників Мурсі за принципом "всіх випускати нікого не впускати".

Сам колишній Президент Мурсі після відсторонення від влади був заарештований, йому пред'являють звинувачення у шпигунстві, вбивствах та викраденні військовослужбовців.

Нагадаємо, колишній лідер "Аль-Каїди" Усама бен Ладен був убитий в Пакистані силами морської піхоти США 2 травня 2011 р. Спецоперація викликала гнів пакистанських властей, які не були попереджені про висадку американського десанту. Після смерті бен Ладена організацію очолив Айман аль-Завахірі, який тепер вважається терористом №1.