ua en ru

ДКЦПФР за минулий тиждень позбавило ліцензій 58 компаній андеррайтинговых послуг

Держкомісія України з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) скористалася своїм правом анулювати ліцензії у зв'язку з нездійсненням ліцензійного виду діяльності протягом року. На минулому тижні регулятор повідомив, що наказами від 15 вересня анульовані 58 ліцензій на здійснення андеррайтингу. Всі ці компанії не здійснювали заявлену в ліцензії діяльність у 2009 р. і I кварталі 2010 р., пише сьогодні "Комерсант-Україна".

У ДКЦПФР не змогли повідомити виданню, скільки компаній мали ліцензії на андеррайтинг (розміщення цінних паперів). Зазвичай вони отримували її одночасно з правом торгувати цінними паперами. Зараз на ринку працюють 755 торговців - ліцензій могли позбутися 8% з них. Це вже другий випадок масового відкликання ліцензій ДКЦПФР - у липні ліцензій на управління цінними паперами були позбавлені 18 торговців цінними паперами.
Член ДКЦПФР Володимир Петренко повідомив виданню, що компанії, у яких відібрали ліцензії, не здійснювали андеррайтинг понад півтора року. "Після отримання звіту ліцензіата ми запитуємо документи, і якщо підтверджується, що він не веде діяльність, то на підставі цієї інформації анулюється ліцензія", - повідомив В. Петренко. У цьому списку значаться ТОВ "БГ Капітал", ТОВ "Фенікс-Капітал", ТОВ "Парекс Інвестментс Україна", АТ "ІК 'Проспект Інвестментс'" і ТОВ "ОК-2". В одному з товариств виданню повідомили, що не отримували повідомлень від ДКЦПФР і вивчають можливість подачі позову до суду. "У цей період ми заробляли гроші на інших операціях, - пояснив генеральний директор ІК" Фенікс-Капітал "Дмитро Гавриленко .- Ми плануємо заново отримати ліцензію, тому що даний вид послуг має шанси на існування, та їх реалізація можлива в майбутньому". Вартість ліцензії складає 2 тис. грн, термін отримання - 30 днів.