ua en ru

НКЦПФР затвредила положення про внутрішній аудит в професійних учасниках фондового ринку

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) схвалила рішення "Про затвердження Положення про особливості організації та проведення внутрішнього аудиту (контролю) в професійних учасниках фондового ринку". Відповідний документ було прийнято на плановому засіданні регулятора, що відбулося 24 жовтня 2013 р., передає прес-служба НКЦПФР.

Повідомляється, що положення розроблено відповідно до статті 8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", статей 15-1 та 21 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг".

"Створення та функціонування служби внутрішнього аудиту в професійних учасниках фондового ринку - це не просто вимога законодавства, а реальна нагальна необхідність, - підкреслив директор департаменту контрольно-правової роботи НКЦПФР Олег Мисюра. - Адже такий підрозділ має бути в компанії власним контролюючим органом, що допомагає прозоро, чесно та у суворій відповідності до законодавства вести діяльність профучасника. Задля координування такої роботи Комісія, враховуючи досвід, і підготувала відповідне положення у новій редакції, що регламентує порядок та принципи створення підрозділу чи посади із внутрішнього аудиту в компанії - профучаснику фондового ринку".

Мисюра також зазначив, що проектом нормативного акту уточнено вимоги до осіб, які не можуть бути працівниками структурного підрозділу, посадовою особою служби внутрішнього аудиту, а також порядок призначення особи, яка тимчасово виконуватиме обов'язки керівника структурного підрозділу або посадової особи служби внутрішнього аудиту у разі звільнення або відсутності зазначених осіб тощо.