ua en ru

ДКЦПФР не отримує звітність від "Української біржі" по терміновому ринку

Держкомісія України з цінних паперах і фондовому ринку (ДКЦПФР) не отримує звітність від "Української біржі" по терміновому ринку, повідомляє "Комерсант-Україна".

Терміновий ринок "Української біржі" - торгівля ф'ючерсами на індекс майданчика, запущений 27 травня, - зіткнувся з першими проблемами. Як стало відомо виданню, за день до початку офіційних торгів ІК Dragon Capital надіслала в ГКЦБФР лист з проханням роз'яснити, чи відповідатимуть ліцензійному виду діяльності торговця цінними паперами операції з терміновими контрактами. Директор ІК Дмитро Тарабакин також попросив комісію роз'яснити, яку звітність подавати при укладенні операцій з ф'ючерсом і яку букву серії слід указувати в реквізитах ідентифікації договору. "Ми торгуємо для себе. Звітність не подавали", - признався він виданню.
Схожий лист 7 червня надіслала в комісію ІК "Трійка Діалог Україна", яка також поки не звітує перед ДКЦПФР по операціях з ф'ючерсами. Торговець запропонував регулятору дозволити використовувати нормативну базу, що діяла, для подачі звітів по операціях. "Ситуація невизначена. Кожен торговець повинен подавати звіт. І щоб на нас не були накладені санкції після подачі звітності за II квартал, ми питаємо, чи правильно ми розуміємо, як потрібно надавати дані, - говорить директор ІК Артемій Єршов.- Ми уточнюємо у комісії параметри - кількість укладених і виконаних термінових контрактів, а також в якій формі надавати звіт". Всього на терміновому ринку працюють 27 торговців, клієнти яких за три тижні уклали 6746 операцій на суму 139,07 млн грн.
Наявність проблеми визнали і в асоціації "Українські фондові торговці". "Відсутність звітності по торгівлі терміновими контрактами, що проводиться на "Українській біржі" (щоденні обсяги складають 5-10 млн грн), створює негативні правові наслідки для учасників (неподання адміністративних даних) і не дозволяє ДКЦПФР в повному обсязі і проводити моніторинг ринку", - йдеться в листі саморегульованої організації.
У "Української біржі" не виникло проблем з подачею звітів. "Біржа звітує за операціями дериватами. Торговці поки не знають, як їм звітувати. Ми працюємо над тим, якою буде звітність. Протягом наступного тижня це питання буде вирішено", - завірив видання голова правління Олег Ткаченко. Найближчі збори робочої групи відбудуться 22 червня. "На цьому етапі у торговців не виникне проблем через відсутність звітності про діяльність на терміновому ринку", - пообіцяв виданню член ДКЦПФР Микола Бурмака.