ua en ru

ДІУ змінила стандарти реєстрації речових прав на нерухоме майно

Державна іпотечна установа (ДІУ) встановила мінімальний перелік документів, який має бути наданий банком для визначення ДІУ відповідності іпотечного кредиту стандартам ДІУ. Про це повідомляє прес-служба ДІУ.

ДІУ внесла зміни до стандартів надання, рефінансування та обслуговування іпотечних кредитів у зв'язку із набуттям чинності з 1 січня 2013 р. змін законодавства України щодо державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

"Розгляд пропозицій первинних кредиторів-банків щодо рефінансування іпотечних кредитів буде здійснюватися при наявності у ДІУ завірених копій правоустановчих документів на нерухоме майно та витягів з державного реєстру речових прав", - повідомила начальник управління зв'язків з громадськістю ДІУ Ганна Волобуєва.

При укладанні ДІУ з первинними кредиторами-банками договорів відступлення прав вимоги на іпотечні кредити та засвідчення їх нотаріусом, за заявою ДІУ здійснюється реєстрація відступлення прав за іпотечним договором у державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, а саме реєстрація зміни іпотекодержателя з первинного кредитора-банку на ДІУ.

Окремо, у разі необхідності, ДІУ може в майбутньому провести також і зміну обтяжувача нерухомого майна у вигляді заборони на його відчуження з первинного кредитора-банку на ДІУ.

"Звертаємо увагу, що замість рекомендованого ДІУ переліку документів, який мав входити до кредитної справи, змінами стандартів ДІУ встановлений мінімальний перелік документів, який має бути наданий банком для визначення ДІУ відповідності іпотечного кредиту стандартам ДІУ", - зазначила Волобуєва.

Вона додала, що одночасно із внесеними змінами до стандартів ДІУ були також внесені зміни і до рекомендованої форми іпотечного договору позичальника з банком.

Нагадаємо, ДІУ в 2012 р. виділив 293 400 000 грн на рефінансування іпотечних кредитів.

Читайте також: ДІУ планує в 2013 р. збільшити кількість видаваних кредитів в 3,2 рази - до 4 тис