ua en ru

ДФС врегулювала питання визнання заборгованості за кредитами безнадійною для оподаткування

ДФС врегулювала питання визнання заборгованості за кредитами безнадійною для оподаткування Фото: Державна фіскальна служба України

У листі ДФС врахована позиція Мінфіну

Державна фіскальна служба врегулювала питання визнання банками безнадійної заборгованості за кредитом для оподаткування. Про це свідчить лист служби, оприлюднений на сайті Незалежної асоціації банків України.

Згідно з документом, ДФС відкликала свій лист від 08 лютого 2017 року, яким встановлювалося, що заборгованість визнається безнадійною тільки в частині сум боргу понад 360 днів. Тобто, якщо заборгованість існує тільки по тілу кредиту, а за нарахованими відсотками відсутній, для цілей оподаткування визнається тільки заборгованість по тілу кредиту.

В результаті консультацій, проведених службою з Міністерством фінансів України, Мінфін сформулював свою позицію, яку виклав у листі, направленому в асоціацію.

Відповідно до цього листа, Мінфін погодився з тим, що відповідно до підпункту 14.1.11 пункту 14.1 статті 14 Податкового Кодексу України безнадійної заборгованості банками відноситься заборгованість за фінансовим кредитом, за якою прострочено понад 360 днів погашення частини боргу. Тобто, якщо заборгованість по тілу кредиту прострочена понад 360 днів, а щодо суми нарахованих процентів така заборгованість відсутня, то безнадійним для цілей оподаткування визнається весь кредит, що включає заборгованість за основним боргом, так і заборгованість за нарахованими відсотками.

Нагадаємо, Фонд гарантування вкладів фізосіб подав понад 77 тис. позовів про стягнення боргів з корпоративних позичальників банків-банкрутів.