ua en ru

GfK Ukraine у травні 2013 р. зафіксувало погіршення споживнастроїв в Україні на 3,2 пункту - до 83,1

GfK Ukraine у травні 2013 р. зафіксувало погіршення споживчих настроїв в Україні на 3,2 пункту - до 83,1. Про це повідомляє прес-служба організації за результатами дослідження споживчих настроїв в Україні, яке щомісяця здійснює GfK Ukraine.

Оцінка поточного становища дорівнює 83,2, що на 3 пункту гірше показника, який було зафіксовано у квітні.

Складові цього індексу змінились наступним чином:

- індекс поточного особистого матеріального становища (х1) втратив 2,1 пункту до значення 83;

- індекс доцільності робити великі покупки (х5) дорівнює 83,4, що на 4 пункти гірше квітневого значення.

Очікування щодо розвитку економіки країни погіршилися на 3,3 пункту до значення 83,1.

Складові цього індексу змінилися наступним чином:

- індекс очікуваних змін особистого матеріального становища (х2) впав на 2,1 пункту і становить 93,8;

- індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчого року(х3) дорівнює 76, що на 6,2 пункту менше квітневого значення;

- очікування розвитку економіки країни впродовж найближчих п'яти років (х4) погіршилися на 1,7 пункту до 79,5.

Останній весняний місяць відзначився погіршенням очікувань українців щодо динаміки безробіття: відповідний індекс дорівнює 136,2, що на 1,1 пункту більше, ніж у квітні. Одночасно продемонстрували позитивну динаміку інфляційні очікування: відповідний індекс дорівнює 181,5, що на 5,9 пункту менше квітневого показника. Очікування українців щодо курсу гривні впродовж найближчих трьох місяців також стали оптимістичнішими: індекс девальваційних очікувань втратив 4,8 пункту до значення 121,1.

У травні було зафіксовано такі ключові тенденції:

- Споживчі настрої в травні погіршилися за рахунок чинників, характерних для першого кварталу - більших побоювань щодо безробіття та песимізму щодо розвитку економіки найближчого року на фоні зменшення інфляційних та девальваційних очікувань. Цей набір чинників знову призвів і до суттєвого зменшення індексу доцільності великих покупок.

- Найбільше погіршення настроїв у травні спостерігалося на Сході, у найбільших містах країни, а також серед респондентів у віці 15-30 років.

"Зменшення ділової активності через тривалі свята в період економічного спаду не могло не позначитися на споживчих настроях. За даними GfK Ukraine в травні безробіття майже наздогнало інфляцію та нестабільність гривні серед проблем, які турбують українців - 37% назвали його серед трьох головних проблем проти 26% в грудні 2012 р.", - коментують аналітики GfK Ukraine.

Читайте також: В Україні в квітні 2013 р. індекс споживчих настроїв збільшився на 5,1 пункту - до 86,4