ua en ru

Німеччина може схвалити законопроект з механізму фінансової допомоги Греції до 7 травня 2010 р.

Парламент Німеччини може схвалити законопроект, в рамках якого буде визначений механізм фінансової допомоги Греції, до 7 травня 2010 р. Відповідну заяву зробив сьогодні міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле. При цьому він додав, що якщо Греція виявиться нездібною рефінансувати випущені евробонди на суму в 8,5 млрд євро 19 травня 2010 р., це матиме непередбачувані наслідки для Афін, передає РБК з посиланням на Reuters.
Німецькі парламентарі почали підготовку законопроекту по механізму фінансової допомоги Греції сьогодні вранці. Як очікується, в рамках пакету фінансової допомоги Германію надасть Греції 8 млрд євро.
В той же час міністр закордонних справ ФРН Гідо Вестервелле на зустрічі голів МЗС країн ЄС в Люксембурзі зазначив, що Німеччина поки не ухвалила остаточного рішення щодо виділення Греції фінансової допомоги. На думку Г.Вестервелле, виділення грошових коштів може сприяти "розслабленню" Афін в питанні вживання крутих заходів, спрямованих на скорочення бюджетного дефіциту.
Нагадаємо, що 23 квітня ц.р. прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу попросив задіювати механізм фінансової допомоги з боку ЄС і МВФ, обсяг якої може досягти 45 млрд євро. У зв'язку з даним рішенням грецького прем'єра офіційний представник Єврокомісії в Брюсселі повідомив журналістів, що запит Греції про активацію кредитного механізму має бути спочатку розглянутий Єврогрупою (Радою міністрів фінансів єврозони). "На першому етапі Єврокомісія і Європейський центральний банк представлять свою думку щодо доцільності задіювання механізму, - сказав представник виконавського органу ЄС. - Далі Єврогрупа ухвалить офіційне рішення".
Раніше європейське статистичне агентство Eurostat переглянуло оцінку бюджетного дефіциту Греції за підсумками 2009 р. з 12,7% ВВП до 13,6% ВВП, що викликало різке ослаблення позицій євро на валютному ринку, а також зростання CDS на Грецію і прибутковості грецьких держоблігацій. Після цього рейтингове агентство Moody's знизило суверенні рейтинги Греції на один рівень - з A2 до A3.
Держборг Греції оцінюється в 300 млрд євро, що перевищує річний ВВП країни. У поточному році Афіни планують позичити на ринку 54 млрд євро. При цьому грецький уряд зобов'язався понизити бюджетний дефіцит в 2010 р. до 8,7% від ВВП країни, а до кінця 2012 р. - до рівня нижче 3% ВВП.