ua en ru

Німеччина виділить близько 18 млн євро для Чорнобильської АЕС

Німеччина виділить близько 18 млн євро для Чорнобильської АЕС

Уряд ФРН має намір виділити додатково близько 18 млн євро на завершення будівництва нового саркофага над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, передає Deutsche Welle з посиланням на dpa.

У період з 2016 по 2019 р. Німеччина буде щорічно виділяти 4,5 млн євро на додаткові заходи щодо забезпечення безпеки в Чорнобилі. Ці кошти вже передбачені в бюджеті міністерства навколишнього середовища, охорони природи та безпеки ядерних реакторів Німеччини.

У 1997 р. країни G7 домовилися створити фонд для фінансування будівництва саркофага для аварійного енергоблоку Чорнобильської АЕС. Оскільки колишня захисна конструкція з бетону поступово руйнується, для довговічного захисту від високорадіоактивного випромінювання було вирішено побудувати гігантську металоконструкцію, яка поки що готова лише наполовину. Її висота сягає 108 м, довжина - 162 м, а ширина - 257 м.

Так як для завершення будівництва саркофага бракує ще декількох сотень мільйонів євро, Німеччина має намір приділити цьому питанню особливу увагу в рамках свого головування в G7.

Нагадаємо, Україна до 2017 р. виділить 93,6 млн дол. для будівництва укриття на ЧАЕС.