ua en ru

Німеччина виділила Україні 200 млн євро кредиту на підтримку ФГВФО

Німеччина виділила Україні 200 млн євро кредиту на підтримку ФГВФО Фото: Наталія Яресько

Кредит надається на 15 років з відсотковою ставкою нижче 2,6% річних

Міністр фінансів України Наталія Яресько та член управлінського комітету німецького державного банку KfW Роланд Зіллер сьогодні, 3 вересня, підписали угоду про надання Україні 200 млн євро кредиту під гарантії уряду Німеччини, передає кореспондент РБК-Україна.

Кредитні кошти підуть на підтримку Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), який відповідає за повернення громадянам депозитів зі збанкрутілих банків і виведення таких установ з ринку.

Цей кредит надається на 15 років, відсоткова ставка становить нижче 2,6% річних. При цьому пільговий період становить перші 5 років, виплати здійснюються раз на півроку.

"Від імені українського народу я б хотіла щиро подякувати KfW і уряд Німеччини за їхню підтримку. Дана угода дозволить мільйонам простих громадян отримати свої депозити із проблемних банків у рамках гарантованої державою суми, а також сприятиме відновленню банківської системи нашої держави", - зазначила під час підписання Яресько, додавши, що в результаті економічної кризи, викликаної російською агресією, збанкрутувало близько 50 банків.

Як заявив посол Німеччини в Україні Крістоф Вайль, дана кредитна угода є важливим внеском у відновлення і стабілізацію України, а також проявом солідарності Німеччини з Україною та її народом. "Угода доповнює внесок Німеччини до коштів від ЄС, МВФ та іншої багатосторонньої підтримки, а також нашу двосторонню фінансову і технічну допомогу для України", - сказав Вайль.

Разом з тим німецька сторона зазначила, що сьогоднішня кредитна угода є частиною пакету допомоги обсягом 500 млн євро. "Ця позика на 200 млн євро є частиною пакету позикових угод на суму 500 млн євро, яку привезла із собою канцлер Меркель восени минулого року", - додав Зіллер.

Решта обіцяних Німеччиною кредитних коштів буде виділена трьома частинами на фінансування енергетичного сектора, інфраструктури та закупівлі товарів. Зокрема, ще в цьому році Німеччина виділить Україні 210-220 млн євро.

Кредит надається в тісній співпраці KfW зі Світовим банком. Це означає, що одержання даних коштів стало можливим завдяки впровадженню Україною низки важливих реформ в рамках "Другої програмної позики на політику розвитку фінансового сектора" Світового банку.

KfW - німецький державний банк, який був заснований в 1948 році і на сьогоднішній день є одним із провідних банків розвитку світу. За період із 2002 по 2014 рр. Україна отримала від KfW близько 270 млн євро (193 млн євро коштів із федерального бюджету і близько 76 млн євро власних коштів KfW) на проекти з розвитку фінансової системи, забезпечення електроенергією, комунального водопостачання та водовідведення, соціальної інфраструктури у громадах, а також захисту навколишнього середовища .

Нагадаємо, як повідомлялося напередодні, Світовий банк має намір виділити Україні ще один кредит на 500 млн дол.

Раніше, 27 серпня, Кабмін підписав зі Світовим банком угоду на виділення Україні кредиту на 500 млн дол.