ua en ru

Німеччина пропонує створити новий регулятор з нагляду за банками

Влада Німеччини виступила проти надання статусу загальноєвропейського органу з нагляду за банками Європейському центральному банку, повідомляє телеканал "Росія 24".

У міністерстві фінансів ФРН вважають, що система повинна будуватися на принципі паритету, тобто вплив країн на новий наглядовий орган має бути пропорційним розміром ринку банківських послуг цієї країни. В тому випадку, якщо ЄЦБ стане наглядовим органом, цю умову не вдасться реалізувати повною мірою.

"Ми дотримуємося думки, що право голосу в органі, який отримає право приймати остаточні рішення в питаннях нагляду за банками, повинні недвозначно відображати розмір ринків, які торкаються цих рішень. Ми переконані, що, враховуючи роль, значимість і незалежність Європейського центрального банку в проведенні кредитно-грошової політики, банківський нагляд і монетарна політика повинні бути розділені", - заявили в німецькому відомстві.

Раніше політики Німеччини вже висловлювався щодо ЄЦБ як наглядового органу. Представник опозиційної Соціал-демократичної партії Німеччини Пеєр Штайнбрюк хотів би, щоб Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), а не Європейський центробанк (ЄЦБ), займався екстреним фінансуванням периферії єврозони.

"ЄЦБ не може зробити умовою кредитування реформи в периферійних країнах, - заявив Штайнбрюк на зустрічі з банкірами у Франкфурті, - тоді чому він робить це за їх спиною і пропонує гроші їх банкам?". "Я скептично ставлюся до того, що ЄЦБ може піти на це", - цитує The Economist слова одного з найвпливовіших німецьких опозиціонерів.

Перевага використання ЄІБ як фінансового каналу в тому, що організація може встановити з поправкою на ризик процентну ставку, яка буде стимулювати проведення необхідних реформ, вважає німецький політик. ЄІБ має також банківську ліцензію, яка дає йому доступ до фондів ЄЦБ. Пропоновані 700 млрд євро в рамках Європейського стабілізаційного механізму, який все ще не отримав схвалення і, можливо, ніколи його не отримає, не будуть мати банківської ліцензії.

Думка Штайнбрюка важлива, так як він може зайняти пост канцлера або міністра фінансів при створенні урядової коаліції після федеральних виборів у вересні наступного року. Якщо єврокриза триватиме до того часу, то його пропозиція може стати актуальною.

Читайте також: ЄЦБ підтримав пропозицію Єврокомісії про створення банківського союзу