ua en ru

Німеччина має намір запустити три супутники-шпигуни для розвідслужби

Німеччина має намір запустити три супутники-шпигуни для розвідслужби Фото: розвідка (turchynov.com)

Уже погоджено виділення спершу 400 млн євро на заплановану систему під назвою Georg

Німеччина планує запустити до трьох супутників-шпигунів, дані з яких отримуватиме німецька Федеральна розвідувальна служба (BND). Про це 4 листопада 2017 року повідомляє DW.

Зазначено, що спеціальна група в бюджетному комітеті Бундестагу дала зелене світло виділенню спершу 400 мільйонів євро на заплановану систему під назвою Georg. Вказана група займається обговоренням та схваленням таємних пропозицій щодо фінансування німецьких спецслужб.

Обґрунтування проекту полягає в тому, що BND повинна бути в змозі "швидко і самостійно здобувати інформацію, щоб надавати якомога більш незалежну та актуальну оцінку ситуації". Нины розвыдслужба ФРН змушена купувати необхідні матеріали на комерційному ринку або ж звертатися до міжнародних партнерів.

Як повыдомляэться, компанії Airbus та OHB уже нібито надали свої пропозиції щодо виробництва запланованої системи.

Водночас проект розкритикували представники німецької Лівої партії. На їхню думку, в Бундесверу вже є подібна система, яку "можна, ймовірно, було би ще оптимізувати", сказав віце-голова комітету Бундестагу з контролю за спецслужбами Андре Ган.

Нагадаємо, раніше німецька розвідка попереджала про можливе іноземне, зокрема російське, втручання в коаліційні переговори в Німеччині.