ua en ru

У Німеччині церква вибачилася за спалення "відьом" через 400 років

У Німеччині церква вибачилася за спалення "відьом" через 400 років Фото: церква (Wikimedia)

В німецькому місті Айхштете католицька церква вибачилася за спалення "відьом" через 400 років. З XV по XVIII століття сотні людей були піддані тортурам і спалені через підозри в чаклунстві.

Про це пише газета The Independent.

Лише зараз католицька церква Айхштета перепрошує за вбивства. Архієпископ міста Грегор Марія Франц Ханке назвав ті події "раною в історії церкви, що кровотече" і пообіцяв встановити табличку в пам'ять про жертви.

В загальній складності близько 60 тисяч осіб були страчені в Європі за підозрою в чаклунстві, 25 тисяч з них - на території сучасної Німеччини. Більшість жертв - жінки, але серед них також були чоловіки та діти.

Кампанія з реабілітації жертв "полювання на відьом" у Німеччині розпочалася у 2011 році з ініціативи священника Хартмута Хегелера.

З того моменту влади понад 50 німецьких міст, включаючи Кельн і Лейпциг, посмертно реабілітували страчених за обвинуваченнями у чаклунстві та встановили на їхню честь меморіальні дошки та пам'ятники, а в деяких випадках навіть перейменували вулиці.

Раніше Папа Римський Франциск заявив, що в одностатевих пар є право на створення сім'ї. Він закликав до прийняття законів про цивільний союз для таких пар.