ua en ru

У Німеччині закликали Трампа отямитися в питанні митних зборів

У Німеччині закликали Трампа отямитися в питанні митних зборів Фото: Бріґітте Цюпріс (brigitte-zypries.de)

Протекціоністські кроки Трампа несуть загрозу вільній торгівлі та добробуту

Міністр економіки Німеччини Бріґітте Цюпріс різко розкритикувала погрози президента США Дональда Трампа запровадити, окрім імпортних мит на сталь та алюміній, збори на автомобілі з Євросоюзу. Про це повідомляє DW.

Зокрема 4 березня 2018 року Цюпріс застерегла, що протекціоністські кроки Трампа несуть загрозу вільній торгівлі та добробуту.

"Президент Трамп прагне грати в гру, в котрій не може бути переможців. Запроваджувати дедалі більше митних зборів на дедалі більше товарів - це може зрештою призвести до того, що під загрозою опиняться десятилітнє скасування митних бар'єрів, вільна торгівля та добробут", - наголосила німецька міністр.

При цьому вона висловила сподівання, що глава Білого дому відмовиться від планів запровадити митні збори на європейські автомобілі.

"Сподіваюся, що президент США дослухається до багатьох розумних голосів і в його країні та передумає", - зазначила Цюпріс.

Глава Мінекономіки ФРН також наголосила, що німецький уряд і надалі робитиме ставку на міжнародну співпрацю та спиратиметься на укладені угоди про вільну торгівлю між ЄС та його партнерами.

За даними Асоціації німецької автопромисловості (VDA), німецькі компанії реалізували торік на американському ринку 1,35 млн нових автомобілів. Їхня частка становила таким чином на автомобільному ринку США 7,9%, що дещо перевищувало показник 2016 року. Утім, з цієї кількості лише 494 тис. були експортовані з Німеччини, інші - вироблені на заводах у США та інших країнах.

За оцінками експертів, можливе запровадження мит ударить передусім по таких виробниках як Audi та Porsche, які, на відміну від Daimler, BMW та власне Volkswagen, не мають виробництв у США. Постраждають також шведський Volvo і британський Jaguar.

Нагадаємо, про наміри вдатися до мирних бар'єрів щодо імпортних автомобілів, завезених із Європи, Трамп повідомив напередодні.