ua en ru

У Німеччині 30 тисяч курдів протестували проти політики Ердогана

У Німеччині 30 тисяч курдів протестували проти політики Ердогана Фото: демонстрація пройшла на березі Рейну

Курди також вимагали звільнити лідера Робітничої партії Курдистану (РПК) Абдуллу Оджалана

Близько 30 тисяч курдів вийшли в суботу, 3 вересня, на вулиці Кельна, на демонстрацію проти політики президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана та з вимогою звільнити лідера Робітничої партії Курдистану (РПК) Абдуллу Оджалана. Про це повідомляє DW.

Зазначено, що багато демонстрантів тримали прапори з портретами Оджалана, на сцені також було вивішено його портрет. Учасники акції вважають, що тільки за звільнення Оджалана та за участі РПК можливе мирне владнання конфлікту в Туреччині.

Подію охороняли понад тисяча правоохоронців. Демонстрація пройшла на березі Рейну, на тому ж самому місці, де в кінці липня свою багатотисячну акцію на підтримку Ердогана провели турки.


Поліція Кельна заборонила демонструвати символіку "Робітничої партії Курдистану" на масовому заході.

Голова Лівої партії Німеччини Бернд Ріксінґер, який також був серед спікерів на демонстрації, назвав "скандалом" загравання німецького уряду з Ердоганом, який "топче демократію ногами і веде війну з власним народом".

Оджалан перебуває у Туреччині в ув'язненні. З 1998 по 2009 рік він був єдиним в'язнем на острові у Мармуровому морі. З 2011 року Оджалана позбавили права зустрічатися з адвокатами. У 2013 році Оджалан заявив про необхідність переходу від збройного протистояння до протистояння політичного. Уже протягом кількох місяців нема жодних відомостей про його стан.

Нагадаємо, нові підрозділи турецьких військ 3 вересня ввійшли в Сирію і попрямували в район міста аль-Раї, який знаходиться західніше від місця перетину кордону в ході першої операції, таким чином, Туреччина відкрила новий фронт.