ua en ru

Герман: У міру розвитку євроінтеграційних процесів в Україні посилюється загроза відтоку інтелектуального капіталу

Радник Президента України з гуманітарних питань Ганна Герман вважає, що у міру розширення євроінтеграційних процесів в Україні посилюється загроза можливого відтоку інтелектуального капіталу і, зокрема, лікарів. Про це вона заявила в ході онлайн-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.

"У міру розширення євроінтеграційного процесу буде все більше можливостей для українських фахівців за кордоном, де, звичайно, вище зарплати, люди виїжджатимуть, і ми матимемо з цим проблему. Вона вже загострюється, і вже сьогодні в ході медичної реформи необхідно це враховувати", - сказала Герман. Вона додала: "Зараз треба зібрати групу "мізків" і порахувати, що ми матимемо зрештою, до чого приведуть ті або інші реальні кроки, які ми зараз здійснимо в медичній реформі або в інших реформах. Мені здається, що нам поки не вистачає такого "мозкового" центру, який би прораховував наперед і який би передрікав можливі результати наших дій".

Герман упевнена, що прикладом в такій ситуації може послужити Польща, де свого часу, коли був початий процес євроінтеграції, відбувався величезний відтік лікарів і медсестер в країни, де вищі зарплати для медиків.