ua en ru

Генсек РЄ пояснив відсутність згадок Криму і Донбасу в доповіді про права людини

Генсек РЄ пояснив відсутність згадок Криму і Донбасу в доповіді про права людини Фото: Турбйорн Ягланд

Моніторинговим місіям недоступні згадані території

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд пояснив відсутність згадки про порушення прав людини у Криму та на окупованій частині Донбасу в щорічній доповіді про права людини тим, що ці території недоступні для звичайних моніторингових місій ПАРЄ. Про це в ефірі "5 каналу" заявила заступник члена постійної делегації в ПАРЄ Світлана Заліщук.

"Від нас, дійсно було питання - чому в щорічну доповідь про права людини не увійшла і частина звіту про порушення прав людини у Криму і на окупованому Донбасі", - зазначила Заліщук.


Як наголошується, була окрема делегація, окрема місія у Крим, яка відбулася в січні і в квітні був опублікований звіт про порушення прав людини в Криму, але частина не увійшла в загальну щорічну доповідь.

"Допомога Генсека була такою, що традиційні моніторингові місії не мали доступу до територій, які не контролює Україна відповідно, на Донбасі та в Криму, тому вони не могли увійти в цю доповідь. Але ми вважаємо, що тоді тим більше, якщо є серйозні побоювання, що на цих територіях права порушуються, то вони повинні були знайти там відображення, і ця частина обов'язково повинна увійти в щорічну доповідь ", - підкреслила Заліщук.

Нагадаємо, делегація України в ПАРЄ розкритикувала доповідь генерального секретаря Ради Європи про права людини Турбйорна Ягланда через відсутність в ньому інформації про порушення прав людини в Криму і окупованому Донбасі.