ua en ru

Генсек ООН закликав владу України та РФ утримуватися від емоцій

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав Україну та Росію утримуватися від емоцій та запальної риторики, що можуть привести до дестабілізації ситуації в Криму.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав Україну та Росію утримуватися від емоцій та запальної риторики, що можуть привести до дестабілізації ситуації в Криму. Про це він заявив а спільній прес-конференції з в.о. Президента України , головою Верховної Ради України Олександром Турчиновим у Києві.

Так, на питання журналіста, чи розглядає ООН можливість виключення Росії зі складу Радбезу ООН у зв'язку з ветуванням резолюції щодо Криму, Пан Гі Мун заявив: "Дійсно викликає занепокоєння та ситуація у зв'язку з кризою, яка триває уже 4 місяці. І дійсно резолюція була за ветована, але зараз важливо, щоб Україна та Росія запустили прямий, мирний та продуктивний діалог".
За його словами, чим довше буде затягуватися початок такого діалогу, тим більше зростають шанси, що почнуться неконтрольовані дії між сторонами.

"Я хочу наголосити, щоб усі сторони утримувалися від жорсткої та запальної риторики, адже емоційні промови можуть привести до дестабілізації ситуації", - підкреслив генсек ООН.

У свою чергу Турчинов заявив, що українська та російська протона демонструють різні емоції: з одного доку це емоції "озвірілого агресора, який вторгся на територію незалежної держави", а іншої сторони - це страждання країни, на територію якої вторглися.

"Ми готові до переговорів з РФ, але головною умовою цих переговорів має бути безумовне виведення військ з нашої території ", - заявив Турчинов.

Але за словами Турчинова, поки що з боку Росії Україна отримує лише вказівки щодо внутрішньої політики України.