ua en ru

Генсек ООН привітав женевські домовленості

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун привітав проведення в Женеві першого раунду переговорів щодо подолання кризи в Україні.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун привітав проведення в Женеві першого раунду переговорів щодо подолання кризи в Україні. Про це йдеться у повідомленні прес-служби ООН.

"Глава ООН натхнений тим, що сторони зуміли домовитися про цілу низку невідкладних конкретних кроків, спрямованих на деескалацію ситуації та пошук мирного виходу з кризи", - наголошується у повідомленні.

Водночас Пан Гі Мун підкреслив, що ситуація в Україні як і раніше надзвичайно нестабільна. "Він очікує, що всі сторони і надалі проявлять серйозність і щирість своїх намірів і виконають кроки, окреслені в Женевській заяві, які повинні допомогти знайти довгостроковий вихід з кризи", - йдеться у повідомленні.

Глава ООН не раз стверджував, що тільки конструктивний діалог сторін, спрямований на досягнення конкретних результатів, допоможе знайти мирне рішення.

Нагадаємо, за результатами зустрічі в Женеві 17 квітня по ситуації в Україні (у зустрічі взяли участь міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, виконуючий обов'язки глави МЗС України Андрій Дещиця, високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон та держсекретар США Джон Керрі) всі сторони зобов'язалися утримуватися від будь-яких форм насильства, залякування або провокаційних дій, домовилися, що всі незаконні збройні формування повинні бути роззброєні, а захоплені будівлі звільнені.

Всім учасникам протестів буде гарантована амністія, за винятком тих, хто буде визнаний винним в скоєнні тяжких злочинів.

Домовилися також, що в Україні повинен початися негайно широкий національний діалог, який буде враховувати інтереси всіх регіонів та політичних кіл України.