ua en ru

Генсек ООН очікує врегулювання питань щодо Кіпру до січня 2012 р

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун заявив, що очікує врегулювання питання по возз'єднанню Кіпру до січня майбутнього року. Про це повідомляє радіо "Свобода".

Заява послідувала після того, як в Нью-Йорку завершилася дводенна конференція за участю лідерів грецької і турецької громад Кіпру - Дімітріса Хрістофіаса і Дервіша Ероглу. Пан Гі Мун охарактеризував діалог як "позитивний і продуктивний". "Обидва лідери запевнили мене в тому, що, як їм здається, вони зможуть знайти прийнятне для всіх рішення", - додав генеральний секретар ООН.
Процес об'єднання Кіпру ускладнюється низкою проблемних невирішених питань, зокрема - організації спільного управління в можливій федерації.
Територія острова була розділена на міжнародно визнаний "грецький" південь і відколоту "турецьку" північ - самопроголошену Турецьку Республіку Північного Кіпру - в 1974 р., коли в результаті турецького вторгнення на острові стався переворот. Туреччина не визнає "грецький" Кіпр незалежною державою і виступає проти проведення цією країною розвідки ресурсів, наприклад природного газу, на кіпрському узбережжі. 19 вересня 2011 р. компанія Noble Energy за замовленням зі столиці Кіпру м. Нікосії почала буріння пробної свердловини на континентальному шельфі Республіки Кіпр.