ua en ru

Генсек НАТО заявив про загрозу військових літаків Росії для авіації Європи

Генсек НАТО заявив про загрозу військових літаків Росії для авіації Європи Джерело фото:EPA
Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що польоти російських винищувачів і бомбардувальників становлять загрозу для європейської цивільної авіації.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що польоти російських винищувачів і бомбардувальників становлять загрозу для європейської цивільної авіації. Про це він заявив в інтерв'ю The Telegraph.

За його словами, літакам НАТО доводилося перехоплювати російські військові літаки понад 100 разів у 2014 році (у 2013 році, за словами Столтенберга, подібні інциденти відбувалися 30 разів).

Столтенберг вказав на те, що російські винищувачі літають у повітряному просторі європейських країн, не попереджаючи європейських цивільних авіадиспетчерів. Крім того, за словами Столтенберга, російські літаки вимикають свої передавачі, які допомагають літакам ідентифікувати один одного.

На думку Столтенберга, російські військові літаки ігнорують правила безпеки, які створені для того, щоб скоротити ризик зіткнення з цивільним літаком.Столтенберг закликав Росію підкорятися нормам польотів у тісному повітряному просторі.

В останні місяці влада європейських країн регулярно повідомляють про російських військових літаках в своєму повітряному просторі. 13 жовтня влада Нідерландів повідомила про те, що днем раніше голландській авіації довелося перехопити російський Іл, який нібито порушив повітряний простір Естонії і Литви. Після перехоплення літак полетів у бік Калінінграда. Російське військове відомство цю інформацію спростувало. Пізніше голландська сторона уточнила, що російський літак не порушував повітряного простору балтійських держав, однак рухався до кордонів Естонії і Литви без подання плану польоту.