ua en ru

Генсек НАТО: Скидання М.Каддафі не входить у військові завдання альянсу в Лівії

Скидання режиму Муаммара Каддафі в Лівії не входить в цілі військової операції НАТО в цій країні. Рішення цієї задачі повинне здійснюватися за допомогою політико-дипломатичних заходів, заявив в ході щомісячного брифінгу в Брюсселі генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен. Про це повідомляє РБК з посиланням на прес-службу НАТО.
"Ми ясно визначили військові завдання в ході зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО в Берліні. Це припинення атак проти цивільного населення, повернення всіх військ, включаючи ополчення, найманців і снайперів, на бази, забезпечення доставки гуманітарної допомоги тим, хто цього потребує. Я додам, що важко уявити припинення атак відносно мирного населення, поки М.Каддафі залишається при владі. Але його скидання не включене у військові цілі, сформульовані в Берліні. Тому важливо задіювати політичне вимірювання, міжнародний тиск, щоб добитися цієї мети", - сказав А.Расмуссен.
Генеральний секретар НАТО серед можливих шляхів посилення тиску на режим М.Каддафі назвав збільшення фінансування повстанців в Бенгазі. "З погляду збільшення тиску на режим було б корисно забезпечити опозиції фінансування в необхідному обсязі. Я думаю, це питання обговорюватиметься завтра на зустрічі координаційної ради з ситуації в Лівії", - сказав А.Рассмуссен.
Глава НАТО в черговий раз заявив, що операція в Лівії здійснюється в чіткій відповідності з мандатом ООН. Він спростував інформацію про те, що деякі члени коаліції виражають незадоволеність тривалим характером бойових дій. При цьому генеральний секретар НАТО не назвав конкретних термінів завершення операції і не зміг дати кількісну оцінку результатів авіанальотів коаліції. "Війська М.Каддафі змінили тактику. Вони ховаються в житлових кварталах, використовують живі щити", - стверджує А.Расмуссен.