ua en ru

Генпрокурора Віктора Шокіна вимагають звільнити за невиконання рішення суду

Генеральний прокурор України Віктор Шокін повинен бути відправлений у відставку за блокування розслідування злочинів, скоєних працівниками прокуратури, і невиконання рішень судів. Про це йдеться у відкритому листі адвоката Андрія Федура на ім'я Президента України Петра Порошенка.

Як наголошується в листі, написати його адвоката спонукала заява глави держави про скасування прокурорської недоторканності і вимога рішучих дій у боротьбі з корупцією і притягнення до відповідальності корупціонерів усіх рівнів.

"Протягом останніх місяців я особисто подав до ГПУ кілька заяв про злочини, вчинені працівниками цієї установи, в тому числі і Шокіним. Згідно статті 214 КПК України такі заяви вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань і проводиться саме розслідування. Але "недоторканність" прокурорських працівників була перешкодою в проведенні цих розслідувань", - зазначає адвокат.

"Я оскаржував у суді бездіяльність прокурорів, а саме відмова у проведенні розслідувань. Суди неодноразово ухвалювали рішення, якими зобов'язували прокуратору внести відомості до ЄРДР та провести розслідування за моїми заявами про злочини. Але жодного разу судове рішення не було виконано", - додав Федур, навівши приклади таких судових рішень.

Як вважає адвокат, розслідування блокує глава ГПУ Віктор Шокін, який не може допустити розслідування стосовно самого себе.

"Це не що інше як корупція", - написав він.

На думку Федура, Віктор Шокін гідний зайняти місце одного з трьох "друзів", яких, як рекомендував автор "Сінгапурського дива" Лі Кван Ю, Президенту доведеться посадити для успішної боротьби з корупцією.

Нагадаємо, що раніше Андрій Федур вже писав листа президенту з вимогою звернути увагу на діяльність генерального прокурора Віктора Шокіна.

Так, за словами адвоката, в одному з кримінальних проваджень, у якому він виступає захисником, виникла необхідність у проведенні експертизи. Для проведення цієї експертизи було необхідно вилучити ряд документів у приміщеннях ГПУ, але Віктор Шокін відмовився надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів та їх вилучення, незважаючи на рішення суду.

Генпрокурора Віктора Шокіна вимагають звільнити за невиконання рішення суду

Фото - лист до Порошенка

Таким чином, на думку адвоката, Генпрокурор вчинив злочин проти правосуддя, передбачені ст. 382 (невиконання судового рішення) та ст. 397 (втручання в діяльність захисника чи представника особи) Кримінального кодексу.