ua en ru

Генпрокуратура викликала на допит екс-главу СБУ Якименка

Генпрокуратура викликала на допит екс-главу СБУ Якименка Фото: ГПУ (РБК-Украина)

Допит Якименка призначено на 6 лютого

Генеральна прокуратура України викликала на допит екс-главу Служби безпеки України Олександра Якименка. Відповідна повістка розміщена на сайті ГПУ.

"Якименко Олександр Григорович, адреса: м. Київ, вул. Володимирська, б. 33, КСО№ 1 СБ України "Конча-Заспа" (останнє місце реєстрації та фактичного проживання), відповідно до вимог ст.ст. 133, 135 Вам необхідно з'явитися 6 лютого 2018 року о 12:00 до департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України для участі у проведенні слідчих та процесуальних дій", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у грудні минулого року Печерський районний суд міста Києва дозволив розпочати заочне розслідування стосовно колишнього глави Служби безпеки України (СБУ) Олександра Якименка по справі про організацію розстрілів активістів Евромайдана.

Відповідну постанову винесла 1 грудня 2017 року слідчий суддя Ірина Литвинова. Таким чином, суд погодився з доводами прокуратури, що екс-глава СБУ переховується від слідства і дав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42017000000002014 від 23 червня 2017 року.

Зазначимо, Якименко підозрюється в скоєнні ряду злочинів, у тому числі передбаченого ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України (Перевищення влади або службових повноважень). Вважається, що його дії призвели до масових жертв серед мітингувальників у Києві в період з 18 по 20 лютого 2014 року. Екс-глава СБУ зник 17 березня 2017 року. Відомо, що колишній глава силового відомства знаходиться на тимчасово окупованій Російською Федерацією (РФ) території півострова Крим. Якименко не раз давав інтерв'ю російським ЗМІ, про що відомо слідству. Тим не менш, Генпрокуратура РФ у вересні 2017 року відмовила Україні у видачі екс-глави СБУ.