ua en ru

Гендиректор "Імперіал Тобако Юкрейн" шокований "свавіллям" в прийнятті держрішень

Генеральний директор "Імперіал Тобако Юкрейн" Алеш Струмінскі шокований способом прийняття державних рішень в Україні, зокрема про введення мінімальних роздрібних цін на сигарети, яке ставити під загрозу євроінтерграцію і створює широкі можливості для монополізації тютюнового ринку. Про це він повідомив в інтерв'ю українським ЗМІ.

"Мінімальні ціни на тютюн є перевіркою того, наскільки серйозно Україна збирається виконувати свої зобов'язання щодо євроінтеграції. Справа в тому, що такі ціни заборонені у ЄС безліччю рішень Європейського Суду. Введення мінімальних цін суперечить Європейській Директиві про регулювання тютюнового ринку. Відповідні положення цієї Директиви Україна зобов'язалася запровадити", - повідомив експерт з 14-річним досвідом роботи в тютюновій галузі в країнах ЄС.

Генеральний директор "Імперіал Тобако Юкрейн" вказує на явні ознаки непрозорих схем, які були використані під час прийняття рішення про мінімальні роздрібні ціни.

"Я займався цим бізнесом в десяти країнах, але ніде не зустрічав подібного свавілля. Податковий комітет Ради не приймав жодних рішень щодо мінімальних цін. Але перед голосуванням депутатам представили цю пропозицію як рішення Комітету. З немислимою швидкістю проект Постанови Кабміну про запровадження мінімальних цін ДФС винесла на засідання Уряду вже 30 грудня, хоча закон, що зобов'язує Кабмін ввести мінімальні ціни, був опублікований днем пізніше", - зазначив він.

Струмінскі вважає, що для збільшення надходжень у бюджет необхідна ефективна акцизна політика, зокрема збільшення адвалорного компонента акцизного податку, що збільшить податкове навантаження на преміальні марки сигарет. Але і в цьому питанні простежуються явні ознаки корупції - в 2015 році парламентарі відкрито пішли на поводу виробників дорогих сигарет (ред. JTI і Philip Morris) і позбавили державний бюджет мільйонів гривень.

Наголошується, що 18 січня 2016 року запланована зустріч прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка з топ-менеджерами тютюнових компаній для обговорення питання мінімальних роздрібних цін на сигарети. Алеш Струмінскі має намір вимагати, щоб Кабмін не приймав незаконну Постанову та вніс законопроект про скасування мінімальних цін, які ставлять під загрозу євроінтеграцію України.

Видання нагадує, що "Імперіал Тобако Юкрейн" - частина міжнародної компанії Imperial Tobacco Group. У 2015 році підприємства Imperial Tobacco в Україні перерахували до державного бюджету понад 6 млрд гривень, у т. ч. акцизного податку на суму 4,98 млрд гривень. Компанія виробляє сигарети торгових марок "Прима", Davidoff, West, Parker&Simpson, Style та ін. Кількість співробітників Imperial Tobacco в Україні перевищує 1000 осіб.