ua en ru

Геєць: експорт електроенергії допоможе вирішити проблему роботи для шахтарів

Україні потрібно терміново вживати заходів для збільшення споживання вугілля електростанціями в країні, в тому числі за рахунок експорту електроенергії. Такої думки дотримується директор Інституту економіки і прогнозування НАН України Валерій Геєць.

"Сьогодні, коли вугілля тимчасово не потрібне, шахти просто гинуть, не виплачуються зарплати, люди звільняються. Падіння видобутку вугілля означає зростання частки російського ядерного палива і газу в структурі виробництва електроенергії в Україні. Тому звичайно треба зробити все можливе, щоб наростити його поставки", - говорить Геєць.

За даними ЗМІ, щодня в резерві знаходяться від 20 до 30 енергоблоків ТЕС, а обсяг видобутку вугілля державними шахтами скоротився на 60% порівняно з 2010 р. Експерт відзначає, що відновлення експорту електроенергії допоможе як державним, так і приватним вугільним підприємствам стабільно працювати і зберегти колектив.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, у 2013 році під спалювання на експорт електроенергії було видобуто близько 7 млн тонн рядового вугілля, що дозволило забезпечити роботою 20 тис. шахтарів - близько 10% всіх робочих місць у вугільній галузі.

За інформацією ЗМІ, в 2015 році Україна скоротила експорт електроенергії в грошовому обчисленні в 3,2 рази - до $150,057 млн з $487,186 млн в 2014 році, а в 2013 році Україна експортувала електроенергію на $580,194 млн.