ua en ru

"Газпром" відмовився від розвитку проектів в Ізраїлі

"Газпром" відмовився від розвитку проектів в Ізраїлі Фото: російський газовий монополіст ВАТ "Газпром"

Кілька років тому "Газпром" вів переговори про купівлю 30% в проекті освоєння родовища "Левіафан" на шельфі Ізраїлю

Російський газовий монополіст ПАТ "Газпром" відмовився від участі в проекті освоєння родовища "Левіафан" на шельфі Ізраїлю. Про це повідомив представник компанії, пишуть "Відомостям".

Зазначається, кілька років тому "Газпром" вів переговори про купівлю 30% в проекті консорціуму компаній-операторів, в який входять ізраїльські Delek Drilling (22,67%), Avner Oil & Gas (22,67%) і Ratio (15%), а також американська Noble Energy (39,66%).

Представник "Газпрому" не пояснив, чому інтерес до "Левиафану" пропав.


У 2012 партнери пропонували стратегічному інвестору до 30% в проекті, писала ізраїльська Globes. На частку претендували також Total, ExxonMobil, ConocoPhillips, Chevron. "Газпром" був готовий заплатити більше за всіх, йому віддавали перевагу ізраїльські компанії. Noble Energy хотіла працювати з західним партнером.

Родовище "Левіафан" відкрито в 2010 р. і розташоване неподалік від вже розробляється консорціумом родовища "Тамар". Ресурси "Левіафана" оцінюються в 620 млрд куб. м газу. Перший газ може бути видобутий до кінця 2019 р., повідомляє прес-служба міністерства національної інфраструктури, енергетики та водопостачання Ізраїлю з посиланням на міністра Юваля Штайніца. На першій стадії планована видобуток – 12 млрд куб. м газу на рік з подальшим збільшенням до 21 млрд куб. м, йдеться в презентації Delek Drilling і Avner Oil & Gas. Це обійдеться в 5-6 млрд доларів.

Нагадаємо, на початку травня голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер повідомив, що Німеччина збільшила закупівлі російського газу на 19%.