ua en ru

"Газпром" готовий до переговорів з Україною за новим контрактом на транзит

"Газпром" готовий до переговорів з Україною за новим контрактом на транзит Фото: "Газпром" (gazprom.ru)

"Газпром" готовий до укладення нового договору на транзит через територію України

Російський "Газпром" готовий до переговорів з Україною за новим контрактом на транзит газу, розгляд в арбітражі за чинним контрактом цьому не заважає. Про це заявив заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв, передають російські ЗМІ.

"Що стосується нового договору, - я підкреслюю, не продовження старого, а укладення нового договору на транзит через територію України, - то ми готові до переговорів. Що стосується арбітражних розглядів, то вони не тільки не завадять цим переговорам, але можуть допомогти", - сказав Медведєв.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що "Газпром" передав в Стокгольмський арбітраж всі необхідні документи для розірвання контрактів з НАК "Нафтогаз Україна" на поставку і транзит газу через Україну.

Додамо, що міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив на початку квітня 2018 року, що "Газпром" не буде виплачувати українському "Нафтогазу" 2,5 млрд доларів, поки не отримає рішення апеляційного суду шведського округу Свеа.

Зазначимо, що Стокгольмський арбітраж частково задовольнив вимоги "Нафтогазу", постановивши, що "Газпром" повинен заплатити української компанії 4,63 млрд доларів за недопоставку газу з транзитного договором. Також арбітраж зобов'язав "Нафтогаз" виплатити "Газпрому" 2 млрд доларів за вже поставлений газ. Зрештою, російський "Газпром" заборгував НАК "Нафтогаз України" майже 2,6 млрд доларів.