ua en ru

"Газпром" винен "Нафтогазу" 110 млн доларів за невиконання рішення арбітражу

"Газпром" винен "Нафтогазу" 110 млн доларів за невиконання рішення арбітражу Фото: "Нафтогаз України" (РБК-Україна)

Сума штрафу зросла до 110 млн доларів

Сума штрафу російського "Газпрому" перед НАК "Нафтогаз України" за невиконання рішення Стокгольмського арбітражу зросла до 110 млн доларів. Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив головний виконавчий директор групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко, передає кореспондент РБК-Україна.

"За нашими розрахунками тільки сама сума компенсації, яку вони ("Газпром", - ред.) нам повинні заплатити, вже перевищує 110 мільйонів доларів", - додав він.

За словами Вітренка, саме таку суму складає різниця вартості газу, який "Нафтогазу" доводиться купувати на європейському ринку через невиконання "Газпромом" рішення арбітражу про постачання Україні газу за ціною, яка повинна була бути по зміненому у суді контракту.

"Зараз в результаті рішення Стокгольмського арбітражу "Газпром" повинен був нам продавати газ, починаючи з березня, за ціною на рівні німецького ринку. "Газпром" не виконує свої обов'язки, рішення арбітражу і відповідно не постачає газ, тому ми купуємо газ на європейському ринку. Ми вже почали новий арбітраж і через арбітраж змусимо "Газпром" компенсувати нам різницю між вартістю газу, який ми купуємо на європейському ринку і вартістю газу, яка повинна була бути зміненим в арбітражі контрактом", - сказав Вітренко.

Нагадаємо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж виніс рішення по "транзитному" позову "Нафтогаза" проти "Газпрому", згідно з яким російський газовий монополіст повинен виплатити українській стороні 2,5 млрд доларів компенсації за недопоставлений обсяг транзитного газу. НАК раніше повідомляв, що за кожен день несплати боргу нараховується пеня у розмірі понад 0,5 млн доларів.

"Газпром" подав до арбітражу відповідь на вимоги "Нафтогазу" про перегляд тарифу на транзит.