ua en ru

Газпром домовився з Києвом дотримуватися діючих контрактів до досягнення нових домовленостей по газу (доповнення)

ВАТ "Газпром" і Міністерство енергетики та вугільної промисловості України домовилися, що до досягнення нових домовленостей сторони продовжують суворо дотримуватися діючих контрактів на постачання і транзит газу. Як повідомляє прес-служба Газпрому, така домовленість була досягнута на робочій зустрічі голови правління газового холдингу Олексія Міллера і глави Міненерго України Юрія Бойко.
Сторони продовжили обговорення актуальних питань двостороннього співробітництва і висловили задоволення ходом поточного діалогу. Прийнято рішення провести чергову зустріч найближчим часом, говориться в повідомленні "Газпрому".
Як повідомлялося сьогодні, Печерський суд Києва засудив екс-прем'єра України Юлію Тимошенко до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в січні 2009 р. з забороною на 3 роки займати керівні посади. Екс-прем'єр також зобов'язана виплатити "Нафтогазу України" 1,516 млрд грн (близько 200 млн дол.). Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку протягом 19 днів.
Нагадаємо, між Росією і Україною в даний час йдуть активні переговори в газовій сфері. Україна наполягає на необхідності перегляду умов на постачання газу в частині його ціни і сподівається завершити переговори про перегляд газової угоди з Росією до кінця жовтня 2011 р.
Газове питання в російсько-українських відносинах увійшло в особливо гостру фазу на початку вересня 2011 р. у зв'язку з запланованим зростанням цін на газ. Спочатку Міністерство енергетики України заявило про намір знизити обсяг закуповуваного в Росії газу до 27 млрд куб. м в 2012 р. проти 40 млрд куб. м в поточному. У відповідь на це Газпром нагадав, що за умовами контракту Київ зобов'язаний сплатити мінімум 33 млрд куб. м газу незалежно від того, скільки поставить йому російська компанія. Незабаром після цього прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що НАК "Нафтогаз України" буде ліквідований як юридична особа, а всі контракти з ним (у тому числі і з Газпромом) будуть переглянуті. Росія погрожує подати за це на Україну до суду, підкресливши, що перегляд контрактів можливий лише при злитті "Нафтогазу" з"Газпромом".
Газпром і НАК "Нафтогаз України" 19 січня 2009 р. підписали два контракти: купівлі-продажу на період 2009-2019 рр. і про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на 2009-2019 рр. Контракт на постачання газу передбачає щоквартальне формульне зміна ціни. У квітні 2010 р. Газпром і "Нафтогаз України" погодили знижку на газ для України, згідно з якою зниження становить 30% від ціни газу, але не більше 100 дол. за 1 тис. куб. м. Знижка поширюється на обсяги поставок 30 млрд. куб. м в 2010 р. і 40 млрд куб. м - в подальші роки.