ua en ru

"Газпром" і CNPC відклали підписання договору про постачання газу в Китай

"Газпром" і CNPC відклали підписання договору про постачання газу в Китай Фото: "Газпром"

Однією з причин є зниження попиту на газ в Китаї через уповільнення зростання економіки КНР

Російське публічне акціонерне товариство (ПАТ) "Газпром" і китайська CNPC затягнули на невизначений термін підписання контракту по газопроводу "Алтай" ("Сила Сибіру-2"). Про це повідомляє агенство "Ведомости" з посиланням на аналітика "Ощадбанку CIB" Валерія Нестерова.

Відзначається, що одним з пояснень затягування підписання контракту є той факт, що попит на газ в Китаї знижується через уповільнення зростання економіки КНР. До того ж зниження цін на паливо робить більш вигідним для Пекіна придбання газу в Австралії.

Крім того, CNPC не влаштовує висока ціна, яку пропонує "Газпром" за будівництво "Алтаю". Пекін розраховує оголосити відкритий тендер, щоб ціна стала прозорою, але російська компанія на це не згодна.

Відзначимо, рамкову угоду про постачання по так званому "західному маршруту" було підписано в листопаді 2014 року і вона передбачає щорічне постачання до Китаю 30 млрд кубометрів газу з родовищ Західного Сибіру по газопроводу "Алтай".

Нагадаємо, компанія-оператор South Stream Transport BV (дочірня компанія ВАТ "Газпром") поінформувала італійську Saipem про розірвання контракту на будівництво першої нитки морської ділянки газопроводу "Південний потік".