ua en ru

Договір Україні з Азербайджаном передбачає постачання 15 млрд куб. м газу на рік, - джерело

Учора Кабінет міністрів затвердив проект угоди про закупівлю палива в Азербайджані, а Міненерговугілля веде переговори про постачання з Туреччини та Румунії. Якщо переговори увінчаються успіхом, країна отримає можливість вже до кінця цього року імпортувати перші обсяги газу без участі "Газпрому", відзначають експерти. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Високопоставлене джерело в Міненерговугілля розповіло виданню, що договір з Азербайджаном передбачає щорічне постачання як мінімум 15 млрд кубометрів газу через СПГ-термінал, який Україна планує побудувати протягом 3-4 років. У відомстві також ведуть переговори про постачання газу з Туреччини та Румунії. "Зараз ціна палива в цих країнах на 100-120 дол. за тисячу кубометрів дешевше, ніж у нас. І головне є технічна можливість його поставок по існуючій системі трубопроводів", - сказав співрозмовник. Він пояснив, що Румунія не тільки отримує газ з Росії, але і видобуває власне паливо. Туреччина ж купує газ у Росії, і на Близькому Сході.

Вчора глава Міненерговугілля повідомив, що Україна готова збільшити імпорт російського газу лише при зниженні ціни на нього. "Однак сьогодні ми плануємо закупити стільки газу, скільки задекларували і подали заявку", - сказав він. За даними НАК "Нафтогаз Україна", на адресу "Газпрому" було направлено близько 10 листів з проханням погодити поставки природного газу в Україну в 2012 році в обсязі 27 млрд кубометрів, що компанія зобов'язується відібрати та оплатити згідно з чинним контрактом.

Головний інвестстратегії фінансової групи БКС Максим Шеїн вважає, що успіх поставок купленого на спотовому ринку в європейських країнах газу буде залежати від тарифів на його транзит. "Виходячи з діючих ставок на прокачування газу, ціна транзиту повинна складати близько 40-50 дол. за тисячу кубометрів при постачанні з Румунії і 70-80 дол. за тисячу кубометрів при постачанні з Туреччини. Це робить імпорт вигідним, але який тариф на самому справі поставлять ці країни, в кінцевому рахунку неясно", - відзначає експерт. Якщо Україні вдасться домовитися про покупку газу і вигідних тарифах, то перші його об'єми можна поставити вже до кінця поточного року, упевнений член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима. "Втім, ці обсяги навряд чи дозволять добитися істотного економічного ефекту, оскільки мова може йти про закупівлю максимум 2-3 млрд кубометрів, але це буде дуже важливий аргумент на переговорах з" Газпромом", - говорить Гудима.

Нагадаємо, у вівторок відбулися переговори Юрія Бойка з головою "Газпрому" Олексієм Міллером, які закінчилися нічим. Сторони домовилися продовжити їх на наступному тижні.