ua en ru

Газові переговори: опубліковано спільну заяву сторін

Газові переговори: опубліковано спільну заяву сторін За підсумками газових переговорів підготовлено заяву

Сторони тристоронніх переговорів щодо газу в Брюсселі опублікували спільну заяву. Заяву було опубліковано Міністерством енергетики Росії на Facebook.

У заяві йдеться про наступне:

"1. У розвиток угоди в рамках "зимового пакету" і в світлі Мінської декларації 20 березня в Брюсселі відбулися консультації між Європейською комісією, Російською Федерацією та Україною.

2. Сторони підтвердили, що "зимовий пакет" виконується, забезпечуючи необхідні поставки газу, забезпечують покриття внутрішнього споживання в Україні, так і безперебійний транзит в ЄС.

3. Сторони погодилися, що підготовку до постачання наступної зими необхідно почати зараз. У зв'язку з цим Сторони домовилися про наступне:

А) Російська Федерація за запитом розгляне можливість поквартального надання знижки на ціну природного газу, передбачену контрактом між "Нафтогазом" і "Газпромом" , в розмірі, відповідному зниженню експортного мита, що надається Урядом Російської Федерації.

В) Україна розгляне можливість закупівлі достатніх обсягів газу, необхідних для заповнення сховищ. Україна забезпечує продовження надійного транзиту газу в ЄС.

З) Європейська комісія розгляне можливості того, як вона може докласти максимальні зусилля для надання допомоги Україні в пошуку адекватної фінансової підтримки для закупівлі газу.

4. Грунтуючись на цих висновках, Сторони погодилися, що група експертів повинна пропрацювати деталі вищезазначених положень і запропонувати проект документа до наступної тристоронньої зустрічі".

Нагадаємо, сьогодні, 20 березня, в Брюсселі відбулися газові переговори між Україною, Росією і Європейським союзом. В ході переговорів сторони домовилися про постачання газу в рамках "літнього пакету".