ua en ru

Газотранспортна система України буде готова до опалювального сезону лише на 50-60%

Газотранспортна система України буде готова до опалювального сезону лише на 50-60% Фото: газ (gazprom. ru)

В РНБО 7 липня відбулося засідання, на якому Бурак відзвітував щодо стану газотранспортної системи

Газотранспортну систему України вдасться підготувати до опалювального зимового сезону лише на 50-60%. Про це сьогодні в ході прес-конференції повідомив колишній віце-президент - головний інженер ПАТ "Укртрансгаз" Ігор Бурак, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, 7 липня 2017 року у Раді національної безпеки і оборони відбулося засідання, на якому тепер уже колишній віце-президент відзвітував щодо стану газотранспортної системи в рамках підготовки до опалювального зимового сезону.

"Була така нарада в РНБО, був такий звіт... Ремонти системи проведені на 20% від запланованих, на 35% проведена діагностика і 14% - це інвестиції... За ті 6 місяців, які залишилися, наздогнати заплановане вже не вдасться", - сказав він і зазначив, що цифри, які були озвучені в звіті, що не були задовільними, і це, зокрема, могло послужити причиною його звільнення.

За словами колишнього віце-президента, в поточних умовах, газотранспортну систему вдасться підготувати до опалювального сезону на 50-60%.

Варто відзначити, за результатами службового розслідування Бурак звільнений з посади віце-президента ПАТ "Укртрансгаз" через порушення процедур у закупівлі послуг з внутрішньотрубної діагностики. Розслідування проводили з 25 по 31 липня 2017 року, а з 1 серпня 2017 року Бурак був звільнений з займаної посади.

Нагадаємо, в розпорядженні РБК-Україна виявилося три листи, в яких колектив ПАТ "Укртрансгаз" звертається до президента Петра Порошенка, прем'єр-міністра Володимира Гройсмана і секретаря РНБО Олександра Турчинова з проханням провести розслідування по підготовці газотранспортної системи до опалювального сезону і вжити заходів.

Тепер же у своїх зверненнях до перших осіб держави колектив "Укртрансгазу" заявляє про "необгрунтовану і безпідставну" вимогу адміністрації "Нафтогаз України" звільнити віце-президента-головного інженера УТГ Ігоря Бурака. У листах йдеться, що до таких дій НАК вдається нібито після його виступу 7 липня на засіданні РНБО.

"Ігор Бурак підтвердив (на засіданні РНБО, - ред.) наявність проблем, пов'язаних з виконанням оператором ГТС поточних ремонтів і виробничих програм", - зазначається у всіх зверненнях профкомів і членів ради директорів "Укртрансгазу".