ua en ru

Газопровід Nord Stream завтра буде запущений з потужністю 1 млн куб. м газу на годину

Газопровід Nord Stream буде запущений завтра, 8 листопада, з потужністю 1 млн куб. м газу на годину, що дозволить забезпечити прокачування 8,5 млрд куб. м газу в рік. Такі дані навів у Берліні на брифінгу директор за погодженням компанії Nord Stream AG Дірк вон Амельн.
У церемонії запуску газопроводу "Північний потік" (Nord Stream) візьмуть участь президент Росії Дмитро Медведєв, канцлер Німеччини Ангела Меркель, прем'єр-міністр Франції Франсуа Фійон і Нідерландів - Марк Рютте, а також комісар Євросоюзу (ЄС) з енергетики Гюнтер Еттінгер. Всі чотири країни беруть участь у газотранспортному проекті. На заході, який відбудеться в м. Любмин, на північному сході Німеччини, де магістраль виходить на берег, очікуються 420 гостей.
На початку жовтня ц.р. голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер під час робочої зустрічі з прем'єр-міністром РФ Володимиром Путіним повідомив, що будівництво першої нитки Nord Stream закінчено, ведуться пусконалагоджувальні роботи, і йде заповнення труби газом. Глава Газпрому також доповів, що вже побудовано понад 700 км другої нитки "Північного потоку", або близько 60% від всієї протяжності другий "труби".
"Північний потік" - принципово новий маршрут експорту російського газу в Європу. Газопровід пройде через акваторію Балтійського моря від бухти Портова (район г.Выборга в Ленінградській області) до узбережжя Німеччини (район Грайфсвальда). Довжина газопроводу складе близько 1,2 тис. км. Загальний обсяг інвестицій у будівництво оцінюється в 7,4 млрд євро (з урахуванням відсотків за кредитами - 8,8 млрд євро). Термін повернення інвестицій, за попередньою оцінкою, складе 10-16 років. Трохи менше третини обсягу фінансування проекту (30%) забезпечують п'ять акціонерів компанії-оператора, решта 70% - залучені у 26 міжнародних банків. У число акціонерів проекту входять ВАТ "Газпром" (51%), німецькі E.On Ruhrgas (15,5%) і Wintershall AG (15,5), голландська N.V. Nederlandse Gasunie (9%), французька GDF Suez (9%).