ua en ru

Г.Москаль просить ВСУ передати справу банди "Башмаки" до суду за межами Криму.

Начальник ГУ МВС України в АР Крим Геннадій Москаль звернувся до Верховного суду України (ВСУ) із проханням про зміну підсудності кримінальної справи зі звинувачення учасників банди "Башмаки" і спрямуванні його для розгляду до будь-якого іншого Апеляційного суду за межами АР Крим. Про це повідомляє ВЗГ ГУ МВС України в АР Крим.

Повідомляється, що слідчим управлінням ГУ МВС України в АР Крим закінчено провадження кримінальної справи №90498 за звинуваченням учасників банди "Башмаки" - Анатолія Грабаря, Миколи Джежері, Богдана Джигірея (Лисенка), Андрія Коцюби, Сергія Потокина, Сергія Скоробогатька, Дмитра Фоміна. Кримінальну справу спрямовано на розгляд Апеляційного суду Автономної Республіки Крим.

Досудовим слідством у кримінальній справі №90498 встановлено, що вказані особи входили до злочинної організації - банди "Башмаки", біля витоків створення якої стояли Олександр Ткачов і Віктор Башмаков, а після їх смерті лідируюче положення зайняли Олександр Данильченко і Микола Кожухар.

Банда "Башмаки" налічувала декілька сотень учасників, мала чітку ієрархічну структуру з розподілом ролей кожного її члена.

Протягом 1991-2002 років на території АР Крим, міста Севастополя й інших регіонів України членами банди "Башмаки" було скоєно низку злочинів, зокрема - вбивства. ВЗГ ГУ МВСУ в Криму повідомляє, зокрема, про вбивства дев'ятьох людей і замахи на трьох людей.

Крім того, в Сімферополі в березні 1996 р. члени банди здійснили вибухи, в результаті яких виникла пожежа в Міжнародному торговому центрі "Акктусіт".

ВЗГ ГУ МВСУ в Криму також повідомляє про те, що Б.Джигірей (Лисенко) в травні 1999 р. придбав, зберігав і передав членам банди "Башмаки" гранатомет РПГ-7В і штатний бойовий припас до нього - надкаліберну ручну кумулятивну гранату ПГ-7ВЛ.