ua en ru

G20 розповіла про плани по боротьбі з тероризмом

G20 розповіла про плани по боротьбі з тероризмом Фото: лідери країн G20 на саміті в Туреччині

Велика двадцятка підтвердила, що тероризм не може і не повинен асоціюватися ні з якою релігією, національністю чи етнічною групою

Лідери країн-учасниць саміту країн G20 за підсумками зустрічі в Туреччині опублікували декларацію по боротьбі з тероризмом. Інформація про це розміщена на офіційному сайті саміту G20 в Антальї.

Декларація містить 9 пунктів, де викладена позиція лідерів країн G20 щодо подальшої боротьби з тероризмом. Основні повідомлення декларації наступні:

1. Ми засуджуємо, в самих рішучих виразах, мерзенні терористичні напади в Парижі 13 листопада і в Анкарі 10 жовтня. Ми підтверджуємо нашу солідарність і рішучість боротися з тероризмом у всіх його формах і де б він не відбувався.

2. Ми залишаємося єдині в боротьбі з тероризмом.

3. Ми однозначно засуджуємо всі акти, методи та практику тероризму, які не можуть бути виправдані ні за яких обставин, незалежно від їх мотивації, у всіх їх формах і проявах, де і ким би вони не здійснювалися.

4. Ми підтверджуємо, що тероризм не може і не повинен асоціюватися ні з якою релігією, національністю, цивілізацією або етнічною групою.

5. Боротьба з тероризмом є важливим пріоритетом для всіх наших країн, і ми знову підтверджуємо нашу рішучість працювати спільно в цілях запобігання і припинення терористичних актів шляхом зміцнення міжнародної солідарності і співпраці на основі повного визнання центральної ролі ООН та у відповідності з Статутом ООН та зобов'язаннями з міжнародного права, зокрема, міжнародного права у сфері прав людини, міжнародному беженскому права і міжнародного гуманітарного права, а також шляхом повного виконання відповідних міжнародних конвенцій, резолюцій Ради Безпеки ООН і Глобальної контртерористичної стратегії ООН.

6. Ми також залишаємося прихильні завданням перекриття каналів фінансування тероризму, зокрема, шляхом зміцнення співробітництва в сфері обміну інформацією та замороження активів терористів, криміналізації фінансування тероризму та застосування жорстких режимів цільових фінансових санкцій в питаннях протидії тероризму та фінансуванню тероризму, у тому числі шляхом негайної імплементації стандартів Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (ФАТФ) у всіх юрисдикціях.

7. Наші дії у сфері боротьби з тероризмом повинні і далі бути частиною всеосяжного підходу. Повинно бути припинено пряме або непряме заохочення тероризму, підбурювання до терористичних актів і вихваляння насильства.

8. Ми стурбовані значним і зростаючим потоком іноземних терористів-бойовиків і загрозою, яку становить для всіх держав, включаючи країни походження, транзиту та напрямки терористів. Ми твердо мають намір протидіяти цій загрозі шляхом зміцнення співробітництва і розробки відповідних заходів щодо запобігання і усунення цього явища.

9. Відбувалися раніше і недавні терористичні напади, що торкнулися всіх частин світу, підтверджують необхідність зміцнення міжнародного співробітництва і солідарності в боротьбі з тероризмом. Ми назавжди збережемо пам'ять про жертви цих нападів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що лідери країн G20 досягли спільного розуміння необхідності компромісу щодо подальшої долі президента Сирії Башара Асада.