ua en ru

G20 закликає до якнайшвидшого впровадження стандартів Базель-III

Фінансова "Група двадцяти" (G20) закликає до якнайшвидшого впровадження стандартів банківського регулювання Базель-III. Про це йдеться в комюніке, підписаному сьогодні в Москві міністрами фінансів і керуючими центральними банками G20. "Ми закликаємо всі юрисдикції якомога швидше впровадити узгоджені реформи" Базеля III", - вказується в документі.

Країни G20 вітають посилення уваги Базельського комітету до теми відповідності активів, зважених за ризиком. Фінансова G20 також підтверджує зобов'язання по здійсненню кроків для врегулювання неспроможності всіх глобальних сістемнозначімих фінансових інститутів. При цьому країни G20 вважають за необхідне своєчасно вживати заходів у разі виникаючих перешкод ефективної взаємодії між національними регуляторами щодо банків, які ведуть активну міжнародну діяльність.

"До кінця червня 2013 р. повинні бути розроблені операційні плани врегулювання неспроможності для всіх глобальних системно значимих банків. Ми просимо Раду фінансової стабільності представник до саміту в Санкт-Петербурзі оцінку ходу роботи по вирішенню проблеми банків, які" занадто великі, щоб збанкрутувати", - йдеться в комюніке.

Нагадаємо, у вересні 2012 р. заступник голови Банку Росії Михайло Сухов заявляв, що ЦБ РФ планує з 1 жовтня 2013 р. ввести додаткові нормативи розрахунку вимог щодо достатності базового та основного капіталу російських банків в рамках реалізації стандартів Базель-III. За його словами, це передбачає введення не одного, а трьох нормативів достатності капіталу кредитних організацій. Сухов пояснив, що ЦБ пропонує зберегти нинішню планку в 10%, одночасно запровадивши дві проміжні планки (5,6% і 7,5%) рівня достатності базового та основного капіталів.

В початку 2013 р. глава Банку Англії Мервін Кінг повідомляв, що Базельський комітет з банківського нагляду відклав жорсткість частини заходів за нормативами Базель-III з 2015 до 2019 рр. Крім того, комітет послабив вимоги до активів банків, дозволивши їм включати в них менш надійні інструменти, включаючи іпотечні цінні папери, акції та боргові зобов'язання невеликих компаній. Масштаб змін в норми Базель-III викликав схвалення представників банківської галузі.

Норми банківського регулювання Базель-III були узгоджені в 2010 р. У своїй основі вони передбачають збільшення власного капіталу банків до 10,5% від активів фінансової організації. Даний крок покликаний зміцнити стабільність кредитних установ і всієї фінансової системи.

Читайте також: Норми "Базель III" загрожують економіці Данії