ua en ru

Ф'ючерси на Brent і Light Sweet дешевшають через побоювання ослаблення темпів економічного зростання в Китаї

Ціни операцій з нафтовими ф'ючерсами станом на 14:50 за київським часом складали на IPE Brent Crude (липень) - 102,23 (-0,41) при діапазоні котирувань 102,10-102,60; на Light, Sweet Crude Oil (липень) - 93,58 (-0,57) при діапазоні котирувань 93,23-93,89.

Негативна динаміка в цінах по операціях з нафтовими ф'ючерсами викликана побоюваннями ослаблення глобального попиту на енергоносії, якому сприяють дані про слабку ділової активності в промисловості США і Європи, а також ознаки уповільнення темпів економічного зростання в Китаї.

Так, за попередніми даними міжнародного інвестиційного банку HSBC, які були опубліковані в кінці минулого тижня, індекс Flash Manufacturing PMI, що відображає стан ділової активності в промисловому секторі КНР склав 49,6 пункти проти 50,4 пункти за попередній місяць. Вперше з жовтня 2012 р. показник просів нижче ключової позначки 50 пунктів.

Разом з тим ліквідації довгих позицій по нафтових ф'ючерсах сприяють очікування поступового згортання керівництвом ФРС США програми монетарного стимулювання американської економіки.

Можливість поступового завершення програми викупу державних боргових зобов'язань викликала істотне зміцнення позицій американського долара проти євро, що ослабило спекулятивний попит на нафту та інші товарні активи, що котируються у валюті США.

Тиск на ринок нафтових ф'ючерсів також надають дані про істотні запаси сирої нафти в США. На звітну дату 3 травня 2013 р. комерційні запаси сирої нафти в США досягли рекордного рівня за всю історію 30-річних спостережень - 395,5 млн бар. і за наступні два тижні практично не змінилися, зменшившись приблизно на 900 тис. бар.

Активність по операціях з нафтовими ф'ючерсами сьогодні низька у зв'язку з неробочим днем ​​в США. Сьогодні американці відзначають федеральне свято День поминання, тому торгова сесія на біржі NYMEX проводитися не буде.

Читайте також: Китай у 2030-2035 рр. зіштовхнеться з піком потреби в енергоресурсах